La Multi Ani fericiti acum si intotdeauna !
De aceea Va zic voua: Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si Tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua greselile voastre. (Marcu 11, 24-25).
sâmbătă, 26 octombrie 2013
Calatoria Sufletului
Cu drag pentru voi.
Legea Liberului Arbitru inseamna ca Dumnezeu iti ofera alternative, te indruma pe calea care este buna pentru tine, insa nu te obliga sa o urmezi. Tu ai dreptul sa refuzi ajutorul divin. Daca ai probleme si incerci sa ti le rezolvi, stii ca te poti ruga pentru ajutor dar nu o faci, alegi sa refuzi ajutorul divin. Este foarte corecta si plina de intelepciune acea vorba din popor: "Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in traista".
Pace si iubire!
http://www.youtube.com/watch?v=1NHPhDV8C5I
Legea Liberului Arbitru inseamna ca Dumnezeu iti ofera alternative, te indruma pe calea care este buna pentru tine, insa nu te obliga sa o urmezi. Tu ai dreptul sa refuzi ajutorul divin. Daca ai probleme si incerci sa ti le rezolvi, stii ca te poti ruga pentru ajutor dar nu o faci, alegi sa refuzi ajutorul divin. Este foarte corecta si plina de intelepciune acea vorba din popor: "Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in traista".
Pace si iubire!
http://www.youtube.com/watch?v=1NHPhDV8C5I
N.D.Walsch - Nimic nu e întâmplător
Ati auzit că s-a zis: "Să iubesti pe aproapele tău si să urăsti vrăsmasul tău".
Iar eu vă zic vouă: Iubiti pe vrăjmasii vostri, binecuvântati pe cei ce vă blestemă, faceti bine celor ce vă urăsc si rugati-vă pentru cei ce vă vatămă si vă prigonesc,
Ca să fiti fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele peste cei răi si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
Căci dacă iubiti pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru?
Fiti, dar, voi desăvârsiti, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârsit este.
(Matei 5.43-47)
Sufletul - iti multumesc ca existi
Sufletul ajuta trupul si uneori chiar il ridica de la pamant. E singura pasare care isi poarta colivia. Victor Hugo.
Fie ca sufletul meu sa infloreasca in dragoste pentru intreaga mea existenta.
Rudolf Steiner
Sufletul este nemuritor, el vede si simte dincolo de aceasta lume, este legatura noastra cu universul. Fiti iubiti !
La multi ani celor ce-l sarbatoresc pe Sf. Dumitru!
|
SFÂNTUL DUMITRU este sărbătorit sâmbătă de ortodocşi şi catolici
Sfântul Dumitru, care a devenit guvernator al Tesalonicului după moartea tatălui său şi care, în tradiţia populară românească, este considerat patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele, va fi sărbătorit sâmbătă atât de creştinii ortodocşi, cât şi de cei catolici.
SFÂNTUL DUMITRU este sărbătorit sâmbătă de ortodocşi şi catolici
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de creştini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).
Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creştin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor.
Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisind cu îndrăzneală că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.
De Sfântul Dumitru se află cum va fi iarna
În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe "încuie" iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credinţă că, în ziua Sf. Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.
Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru. Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sf. Dumitru. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
Ziua Sfântului Dumitru era, pe vremuri, şi o zi a soroacelor. Se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani la San-George, de unde şi zicerea că "la San-George se încaieră câinii, iar la Samedru se sfădesc stăpânii".
Tot de Sfântul Dumitru, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stanele. Ţăranii tund coama căilor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
Alte credinte in ziua Sfantului Dumitru:
- daca de Sfantul Dumitru este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa;
- nu se piaptana, ca-i primejdios de lupi;
- daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele;
- se face pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.
Sfantul Dumitru: moaşte tămăduitoare
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.
Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.
Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.
Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidca, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Accsta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: "Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!"
Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!" Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.
Sf. Dimitrie cel Nou, sărbătorit în 27 octombrie
În anumite zone, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.
Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.
O zi mai târziu, în 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.
Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Târnovo, intemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, el se retrage într-o peşteră. Nu se ştie cât timp a stat acolo şi nici când a murit, dar tradiţia spune că, înainte de a muri, el s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu.
Moaştele sale au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti. Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureştiului de mai multe ori.
Sursa: www.realitatea.net
Ce se întâmplă în creierul uman atunci când ne reamintim experienţele frumoase?
„Neuronii se află acolo unde mintea întâlneşte corpul” (Jim Robbins – A symphonyin the brain)
Dr. Brad Buchsbaum, cercetător principal la Institutul Rotman de Cercetare din Baycrest a realizat împreună cu alţi oameni de ştiinţă un studiu care confirmă faptul că„memoriile complexe, cu multe trăsături, implică o reinstalare parţială a întregului tipar de activitate cerebrală care este evocat în timpul percepţiei iniţiale a experienţei.
Aceasta ajută la explicarea motivului pentru care memoriile vii pot fi resimţite ca fiind atât de reale. Când noi retrăim mental un episod pe care l-am experimentat, acest fapt poate fi resimţit ca si cum am fi transportaţi înapoi în timp şi trăim momentul acela din nou. ” (comunicat de presă, Centrul pentru Îngrijire Geriatică, Baycrest).
Comunicatul de presă dat pe 23 iulie anul acesta de către Centrul pentru ÎngrijireGeriatrică Baycrest din Toronto a adus la cunoştinţa publicului rezultatele unui studiu realizat în colaborare între Institutul de Cercetare Rotman din Baycrest şi Universitatea Texasului din Dallas.
Baycrest este un nume răsunător în domeniul neuroştiinţelor. Aşa cum se spunea în comunicatul de presă, „studiul este unul din cele mai ambiţioase şi complexe pentru elucidarea abilităţii creierului de a evoca o amintire prin reactivarea părţilor din creier care erau angajate în timpul experienţei perceptive originale.
Cercetătorii au găsit că memoriile vii şi percepţia reală au o similaritate «şocantă» la nivel neural, deşi nu sunt replicări «pixel cu pixel» ale tiparelor cerebrale de activare.” Studiul a apărut online în Journal of Cognitive Neuroscience.
Comunicatul de presă mai afirma că „cercetătorii au descoperit că memoriile vii (ale unei experienţe – n.a.) şi experienţa trăită prezintă la nivel nervos similarităţi «şocante», deşi ele nu sunt replicări perfecte «pixel cu pixel» la nivelul creierului.
Cele două operaţii cognitive nu lucrează exact în acelaşi fel la nivelul creierului, de aceea chiar şi cele mai vii amintiri nu ne pot «păcăli» făcându-ne să credem că trăim experienţa respectivă. Un grup de 20 de adulţi sănătoşi între 18 şi 36 de ani a constituit lotul de studiu; persoanele au fost înregistrate (activitatea lor cerebrală a fost înregistrată – n.a.) cu aparatul de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) în timp ce priveau 12 videoclipuri de pe youtube.com sau vimeo.com, fiecare clip având durata de 9 secunde.
Clipurile conţineau o diversitate de aspecte – muzică, chipuri, emoţii umane, animale şi scene în natură. Oamenii de ştiinţă au găsit că versiunea reală şi versiunea reamintită prezentau o similaritate de 91% pentru activarea aceloraşi circuite cerebrale.
Participanţii au fost instruiţi să acorde atenţie mărită fiecărui videoclip (care a fost repetat de 27 de ori) şi li s-a spus că vor fi testaţi asupra conţinutului fiecărui videoclip după scanare (…)
Echipa dr. Buchsbaum a obţinut «dovezi clare» despre faptul că modelele de activare cerebrală în timpul rememorării active erau în proporţie de 91% aceleaşi cu cele din momentul trăirii experienţei primare, conform datelor RMN.
Similarităţile cele mai largi în tiparele de activitate cerebrală aveau loc în ariile de asociere senzoriale şi motorii ale scoarţei cerebrale, zone care au un loc cheie în memorare, atenţie, conştientizarea percepţiei, gândire, limbaj şi conştienţă.
Dr. Buchsbaum a sugerat ca analiza imagistică (RMN) utilizată în acest studiu ar putea fi potenţial adăugată la bateria curentă de «unelte» de investigare a stării memoriei care sunt la îndemâna clinicienilor. Modelele de activare a creierului, din datele de la RMN, ar putea oferi o cale obiectivă de a cuantifica faptul dacă propria părere a unui pacient asupra memoriei sale de a fi «bună sau vie» este corectă sau nu.”
- De ce este atât de importantă rememorarea stărilor frumoase
Acest experiment reflectă ceea ce din punct de vedere spiritual este cunoscut şi anume faptul că readucerea în conştiinţă a unui anumit aspect înseamnă branşarea la rezonanţa specifică a acelui aspect, iar la modul concret aceasta se face, aşa cum au arătat dr. Buchsbaum şi colaboratorii săi, prin accesarea aceloraşi trasee nervoase, în proporţie de 91%, în mod obişnuit.
Descoperirea cercetătorilor arată implicit şi modul în care se produc, la nivel concret, memoriile şi ajută la descifrarea mecanismului nervos conţinut în zicala bine-cunoscută din bătrâni: „repetarea este mama învăţării”.
Reactivarea la anumite perioade de timp a aceloraşi trasee nervoase, prin realizarea exact a aceluiaşi lucru, fie că este, de exemplu, simplul 4×4=16 care trebuie memorat, fie că este numele unei fiinţe, fie că este o stare rezultată în urma unei meditaţii, fie că este o asana, un exerciţiu de respiraţie sau cine ştie ce informaţie sofisticată, această reactivare prin repetare face ca acel traseu nervos să devină uşor de accesat şi, deci, uşor de reactivat rezonanţa, cu informaţia şi trăirea respectivă, în conştiinţă.
De aceea este atât de utilă repetarea stărilor frumoase avute, repetarea cu insistenţă a exerciţiilor spirituale benefice, repetarea anumitor informaţii etc., pentru a amprenta în materie, adică a crea traseele nervoase concrete necesare pentru realizarea experienţei/memoriei respective.
Într-un articol anterior am amintit că în anii ’60, Maurice «Barry» Sterman, absolvent al facultăţii de psihologie al Universităţii California, Los Angeles (UCLA), a început să promoveze un concept care a fost acceptat abia în ultimii ani de către oamenii de ştiinţă, şi anume faptul că „creierul este un organ dinamic şi foarte plastic – adică se poate adapta structural şi funcţional la numeroase solicitări. Numărul de conexiuni care poate exista între toate celulele nervoase ale creierului este impresionant.
Iar aceste conexiuni se dezvoltă. Conexiunile între neuroni se formează pe tot parcursul vieţii, ca răspuns la stimulii veniţi din mediul exterior – contactul cu membrii familiei, cu alţi oameni, şcoala, educaţia etc., dar şi ca răspuns la propriile intenţii şi motivaţii.
Cu cât copilul şi apoi adultul se străduieşte să afle şi să înveţe mai multe lucruri, cu atât sunt stimulaţi un număr din ce în ce mai mare de neuroni şi, în consecinţă, numărul conexiunilor creşte”.
Cu alte cuvinte, neuronii din aceeaşi arie corticală sau din arii corticale diferite sunt capabili să realizeze conexiunile specifice între ei astfel încât să poată susţine experienţa respectivă pe care o trăieşte fiinţa umană. Retrăirea aceleiaşi experienţe, fie şi doar în minte, face ca acelaşi traseu nervos şi aceiaşi neuroni, în proporţie de 91%, aşa cum au arătat oamenii de ştiinţă prin studiul amintit mai sus, să fie reactivaţi.
Referitor la studiul realizat, există două aspecte care trebuie subliniate:
1. Acest experiment a fost realizat pe fiinţe umane fără antrenament în ceea ce priveşte capacitatea de memorare sau concentrare mentală şi rezultatele au arătat re-accesarea aceloraşi trasee nervoase în proporţie de 91%! Aceasta a verificat la modul concret legea rezonanţei, întrucât rememorarea clipurilor, care totuşi prezentau un anumit grad de complexitate, a arătat accesarea în cea mai mare parte (91%) a aceluiaşi set de circuite cerebrale, deci de rezonanţe.
2. Participanţilor la studiu li s-a spus că vor fi testaţi asupra conţinutului videoclipurilor. Deci participanţii au fost motivaţi să memoreze cât mai mult. De aceea, putem să afirmăm că rezultatele acestui studiu – gradul de amintire în proporţie de 91% – sunt aplicabile doar celor care au intenţia de a ţine minte aspecte care îi interesează!
Adică, calitatea atenţiei şi participarea totală (nu numai mentală, dar şi emoţională) la acţiunea pe care o realizăm va ajuta la crearea unor memorii solide, iar la modul concret, practic, a unor focare rezonatorii extrem de puternice în fiinţa noastrăreferitor la acea acţiune.
Aşa cum a arătat şi studiul realizat de oamenii de ştiinţă canadieni, prin repetare se impregnează la nivel concret – în materia cenuşie cerebrală (la nivelul sistemului nervos central) focarul de rezonanţă pentru o anumită stare, pentru o atitudine specifică, pentru un anumit exerciţiu spiritual etc., sub forma traseelor nervoase specifice corespunzătoare.
De aceea este atât de importantă repetarea experienţelor spirituale benefice, a trăirilor frumoase etc. Acest experiment aduce dovada concretă a impregnării în substanţă, în sistemul nervos, a modelului rezonator al trăirilor respective şi susţine ceea ce afirma, în cartea sa, Jim Robbins: „neuronii se află acolo unde mintea întâlneşte corpul”.
Alex Ionescu, “Lohanul” nr.23
Sursa: http://www.financiarul.ro