Astronomii au descoperit cea mai mare şi cea mai veche rezervă de apă din Univers, un nor gigantic, vechi de 12 miliarde de ani, care conţine de 140 de trilioane de ori mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ la un loc
Astronomii au descoperit cea mai mare şi cea mai veche rezervă de apă din Univers, un nor gigantic, vechi de 12 miliarde de ani, care conţine de 140 de trilioane (mii de miliarde) de ori mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ la un loc, relatează MSNBC.Norul de apă înconjoară un quasar, alimentat de o gaură neagră supermasivă. Descoperirea dovedeşte că apa a existat în Univers aproape dintotdeauna, susţin cercetătorii.
Quasarii sunt cele mai luminoase, puternice şi pline de energie obiecte din univers. Ei sunt alimentaţi de găuri negre enorme, care înghit gazul şi praful din apropiere şi emit apoi cantităţi imense de energie.
Vaporii de apă din jurul quasarului au fost confirmaţi cu ajutorul a două telescoape, unul din Hawaii şi unul din California. APM 08279+5255 conţine de 4.000 de ori mai multă apă decât galaxia noastră, însă o mare parte din apa Căii Lactee este prezentă sub formă de gheaţă. Vaporii au o temperatură de 17 grade Celsius şi sunt distribuiţi în jurul găurii negre supermasive, într-o zonă care se răspândeşte de-a lungul a câteva sute de ani lumină. Norul este de 300 de miliarde de ori mai dens decât atmosfera Pământului.
Sursa: gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu