"Londra este peste tot" au scris tinerii din Hamburg pe pereţi. Oraşul a fost zguduit de violenţe şi incendii sâmbătă noapte, după un festival. De altfel, după revoltele din Londra, o serie de analişti au prevestit că astfel de mişcări colective ar putea cuprinde Europa. "Este suficientă o scânteie pentru ca agresivitatea înmagazinată să explodeze", spunea politologul german Alexandre Rahr.
Hamburg a fost zguduit de violenţe şi incendii sâmbătă noapte, după un festival, poliţia fiind nevoită să folosească tunuri cu apă pentru a dispersa adolescenţii turbulenţi, potrivit presei germane, citată de NewsIn.
Tineri cu feţele acoperite au avariat magazine şi au încercat să intre într-o bancă, au povestit martori oculari. Ei au lăsat mesaje scrise pe ziduri, care fac referire la revoltele din Londra: "Londra este peste tot".
Mii de oameni au ieşit pe străzi, scrie Deutsche Welle, deşi nu e clar câte dintre acestea au fost implicate în violenţe.
Poliţia a arestat mai multe persoane. Violenţele au fost descrise ca "moderate" comparativ cu problemele din trecut. Pentru a calma mulţima, au fost desfăşuraţi 2.000 de poliţişti.
Anul trecut, 14 persoane au fost rănite în violenţe în urma festivalului şi mai mult de 40 de persoane au fost arestate.
În ultimele nopţi şi Berlinul a fost scena unor acte violente, numeroase maşini fiind incendiate.
Revoltele şi jafurile au lovit mai multe oraşe britanice în perioada 6-10 august, peste 100 de poliţişti fiind răniţi. Totul a pornit de la moartea unui londonez suspectat de trafic de droguri, Mark Duggan.
Violenţele de câteva zile din Londra, soldate cu 5 morţi, zeci de răniţi, vandalizări şi 1.500 de arestări, au dat naştere la o serie de analize privind viitorul european.
Ţările europene sunt foarte aproape de o amplificare a nemulţumirii populare, declara politologul german Alexandre Rahr, în legătură cu violenţele din oraşele britanice. "Potenţialul de contestare va creşte în Europa. Acum, este suficientă o scânteie pentru ca agresivitatea înmagazinată să explodeze", a declarat politologul german Alexandre Rahr. "Este clar că pentru mulţi europeni viaţa nu mai este atât de roz ca în trecut", a adăugat el.
Prevestire confirmată oarecum de protestele violente de la Madrid, unde mii de spanioli au protestat, trei nopţi la rând, ca să-şi arate nemulţumirea faţă de vizita Papei Benedict al 16-lea. Protestatarii au reproşat costurile exorbitante alocate vizitei de patru zile a Suveranului Pontif.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu