vineri, 9 septembrie 2011

7 condimente care pun bolile pe fugă


Folosite în cantitate moderată, condimentele sunt un bun înlocuitor al sării

Foto: shutterstock    Autor: Livia Roşca 

Folosite în cantitate moderată, condimentele sunt un bun înlocuitor al sării

 
Dau un plus de savoare mâncărurilor, având în acelaşi timp şi o mulţime de calităţi terapeutice. Condimentele sunt benefice în mare parte datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi. De asemenea, ele uşurează procesele digestive, previn infecţiile respiratorii şi bolile de inimă.

În medicina tradiţională, majoritatea condimentelor sunt utilizate în scop curativ. Efectul este atât de puternic, încât folosirea lor constantă poate preveni boli grave. „Multe dintre condimente au un caracter puternic antioxidant, prevenind formarea tumorilor. În plus, datorită conţinutului bogat în flavonoizi, carotenoizi, vitamine, minerale, enzime, substanţe antiinflamatoare şi în substanţe antibiotice, condimentele pot preveni boli cardiovasculare, boli circulatorii, venoase şi arteriale (usturoi, pătrunjel, scorţişoară), afecţiuni gastrointestinale (cimbru, chimen, anason), afecţiuni uro-genitale (salvie, rozmarin, scorţişoară)", explică Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.
1 Piperul stimulează digestia
Indiferent de culoare, alb, negru sau roşu, piperul îmbunătăţeşte digestia. Acest efect se datorează faptului că stimulează intens papilele gustative şi, implicit, glandele salivare. Secreţia crescută de salivă determină la rândul ei şi o secreţie mai intensă de sucuri gastrice, inclusiv de acid clorhidric, contribuind la o bună digestie a proteinelor provenite din alimente. De aceea, piperul este un bun adjuvant în cazul digestiei leneşe, prevenind indigestiile.
2 Coriandrul are efect antireumatic
Doi compuşi prezenţi în coriandru, cineolul şi acidul linoleic, sunt recunoscuţi pentru efectul antireumatic. De aceea, coriandrul poate fi folosit ca adjuvant în afecţiuni osteoarticulare. Mai mult, aceiaşi compuşi au efect antiinflamator şi reduc retenţia de apă din ţesuturi.
Pe de altă parte, acizii linoleic, oleic şi cel stearic, alături de vitamina C, din compoziţia coriandrului reduc nivelul de colesterol din sânge şi previn blocarea arterelor şi venelor, contribuind la buna funcţionare a sistemului circulator.
3 Muştarul, laxativ şi remineralizant
Boabele de muştar conţin minerale precum calciul, magneziul şi potasiul, minerale care pot contribui la reglarea tensiunii arteriale şi la stimularea circulaţiei sângelui. Uleiurile vegetale fac din muştar şi un excelent laxativ natural. Boabele de muştar sunt şi o sursă bună de proteină vegetală, de aceea, adepţii dietelor vegetariene ar trebui să nu evite acest condiment.  
4 Ienibaharul este antiinflamator
Boabele de ienibahar conţin eugenol, un ulei aromat care conferă savoare mâncărurilor, dar care, în acelaşi timp, are un efect anestezic şi antiseptic local. Din acest motiv, substanţa este folosită, de exemplu, pentru a calma durerile gingivale şi pentru a steriliza răni. De asemenea, studii recente arată că ienibaharul, combinat cu oregano şi cu usturoi, combate bacterii precum E. coli şi Salmonella. În plus, ienibaharul contribuie la reducerea inflamaţiilor din corp şi mineralizează organismul, fiind bogat în potasiu, magneziu, fier, cupru şi seleniu. În plus, conţine vitaminele A, B6 şi C, antioxidanţi cu proprietăţi antiinflamatoare care cresc rezistenţa sistemului imunitar la infecţii şi care grăbesc vindecarea după boli.
5 Tarhonul face poftă de mâncare
Pofta de mâncare poate fi stimulată cu tarhon, condiment bogat în fitonutrienţi care contibuie la menţinerea unei sănătăţi optime. Ca şi ienibaharul, conţine eugenol, fiind util în caz de dureri dentare, ca anestezic local. În plus, datorită vitaminelor şi mineralelor conţinute, tarhonul este şi un adjuvant în tratarea tulburărilor alimentare precum anorexia, fiindcă stimulează apetitul. Antioxidanţii prezenţi în tarhon sunt vitamina C şi vitamina A, dar conţine şi complexul B de vitamine. Mai conţine minerale precum calciul, cuprul, potasiul şi zincul. În medicina tradiţională, tarhonul este utilizat şi pentru a trata insomnia.
6 Dafinul revigorează organismul
Frunzele proaspete de dafin conţin, pe lângă uleiuri volatile, şi o mulţime de vitamine şi de minerale. Pe lângă faptul că stimulează digestia şi tratează colicile, dafinul mineralizează organismul şi-l revigorează, întărind sistemul imunitar. Vitamina C din compoziţia sa, care protejează de infecţii, şi acidul folic, care previne apariţia defectelor genetice la nou-născuţi, sunt alte substanţe benefice conţinute de foile de dafin.
7Busuiocul distruge bacteriile
Frunzele de busuioc conţin o mulţime de uleiuri esenţiale cu efecte antiinflamatoare şi antibacteriene. Studii recente arată că busuiocul folosit la prepararea mâncărurilor contribuie la protecţia faţă de bacterii patogene din categoria stafilococilor şi enterococilor, precum Shigella şi Pseudomonas, care produc infecţii digestive. În egală măsură, busuiocul este un adjuvant de încredere în caz de vertij, dacă este preparat sub formă de infuzie şi are efect local antiseptic, dacă infuzia se foloseşte local, aplicată pe răni. Busuiocul face casă bună cu mâncărurile ce conţin roşii sau carne de pui. 
Trucuri în bucătărie
Dacă adaugi condimentele la finalul preparării mâncării, acestea îşi vor păstra la maximum proprietăţile, dar mâncarea va fi mai puţin aromată. De asemenea, dacă vrei să ai o mâncare mai discret condimentată, foloseşte piperul şi muştarul sub formă de boabe, nu pulbere. În cazul murăturilor, acestea preiau toate beneficiile condimentelor care se adaugă în borcanele pregătite pentru iarnă.
Sursa:adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu