vineri, 23 septembrie 2011

Ce poate face România în faţa unei NOI CRIZE. Mihai Tănăsescu, pentru Gândul: Aşa ceva nu s-a mai întâmplat ÎN ISTORIA MONDIALĂ. Să ne pregătim pentru un alt mod de a trăi pe Pământ


Preşedintele Traian Băsescu este de părere că actuala criză se va întinde pe termen mediu, respectiv "2, 3, 4 ani". Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, este de părere că actualele derapaje mondială au fost cauzate de "slăbiciunea factorilor de decizie".
În timp ce pieţele internaţionale freamătă, indicii bursieri se prăbuşesc, iar lumea se pregăteşte pentru o criză economică mondială poate mai severă decât cea din 2008, România abia descoperă că cifrele de creştere economică pe care se baza pentru 2012 sunt pură fantezie. Ieri, Traian Băsescu preluând evaluările internaţionale a declarat că actuala criză se va întinde pe termen mediu, respectiv "2, 3, 4 ani". Gândul v-a prezentat ieri ce soluţii a dat şeful statului, dar şi ce au priceput reprezentanţii Guvernului şi cum plănuiesc ei să "salveze" România.
Ne propunem să facem o radiografie a momentului actual şi începem prin a vă prezenta o declaraţie a reprezentatului României la FMI.


Mihai Tănăsescu: să ne pregătim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trăi pe Pământ
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, este de părere că actualele derapaje din economia mondială au fost cauzate de "slăbiciunea factorilor de decizie". "Ceea ce se întâmplă acum cu economia globală nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria omenirii. Slăbiciunea factorilor de decizie, inclusiv a celor din Vest, a condus la aceste derapaje. Trebuie să ne pregătim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trăi pe Pământ", a declarat pentru gândul Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
Ce fac motoarele Europei, comparativ cu restul zonei UE
businessinsider.compublică joi date ale unui raport pentru zona euro din care reiese că, în ultimele luni, motoarele economiei din UE, Franţa şi Germania, au avut o evoluţie mai bună decât a restului statelor din regiune, dar "direcţia este tot în jos". "După cum puteţi vedea, situaţia din statele de la periferia Uniunii Europene este destul de urâtă, însă situaţia pentru Franţa şi Germania este mult mai bună. Lucrurile nu sunt chiar atât de rele, dar direcţia este exact la fel: în jos", comentează autorul.



Soros: "Statele Unite sunt deja în cea de-a doua fază recesiuni în W"
Miliardarul George Soros a declarat joi la postul de televiziune CNBC că "Statele Unite sunt deja în cea de-a doua fază recesiuni în W". Întrebat ce se va întâmpla dacă nu vor mai fi create noi locuri de muncă, Soros a spus că în acest caz SUA va avea o încetinire a economiei şi mai mare, notează businessinsider.com.
El a mai explicat că ceea ce se întâmplă în Europa este o situaţie "mai periculoasă" decât ce s-a întâmplat cu Lehman Brothers (bancă al cărei faliment în 2008 a marcat debutul crizei- n.red.). Cu toate acestea, Soros este de părere că autorităţile vor face tot ceea ce este nevoie pentru a menţine stabilitatea sistemului.
Ce-ar putea întâmpla, în opinia miliardarului Soros: două sau trei dintre ţările mai mici ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea să părăsească zona euro, cu condiţia ca acest lucru să se facă într-un mod ordonat, pentru a nu perturba sistemul financiar global. Dar punctul culminant nu va veni în septembrie, spune el, pentru că "ei nu sunt pregătiţi pentru acesta".
Profetul crizei: Recesiunea este inevitabilă. Ar putea fi mai rău decât în 2008
Nouriel Roubini, profetul crizei din 2008, a declarat joi că recesiunea în acest moment este inevitabilă şi ar putea fi mai rău decât în 2008. Europa şi Statele Unite sunt "efectiv în recesiune", iar factorii de decizie politică nu mai pot face nimic pentru a le salva, scrie joi businessinsider.com.
"Orice ar face FED (Banca Centrală a SUA) acum, este prea târziu", comentează acesta în una dintre postările sale de pe Twitter.
Financial Times: Economia zonei euro se află în pragul recesiunii
Economia zonei euro se află în pragul recesiunii, potrivit unui studiu de piaţă care arată că activitatea din sectorul privat s-a contractat în această lună pentru prima dată ultimii doi ani, potrivit Financial Times.
Deteriorarea mai gravă decât se preconiza a indicelui privind achiziţiile managerilor arată că redresarea regiunii euro s-a inversat şi contribuie la creşterea presiunii asupra Băncii Centrale Europene de a reduce ratele dobânzilor.
Perspectivele economice au fost afectate de scăderea accentuată a încrederii consumatorilor şi mediului de afaceri pe fondul crizei din zona euro, de escaladarea datoriilor, precum şi de măsurile de austeritate fiscală pe întregul continent, precum şi de veştile proaste dinspre economia americană.
Jean-ClaudeTrichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a semnalat o posibilă reducere a ratei dobânzii de referinţă la reuniunea Consiliului guvernatorilor a BCE, pe 6 octombrie la Berlin, chiar dacă rata dobânzii de referinţă a fost majorată la 1,5% recent, mai exact în luna iulie, mai scrie publicaţia menţionată.
Dolarul, la maximul ultimelor şapte luni
Acţiunile de la cele mai mari burse au continuat să scadă puternic joi, ca urmare a perspectivelor sumbre anunţate de Banca Centrală a SUA (FED), potrivit CNBC. Cei mai importanţi indici ai burselor din Statele Unite, precum Dow Jones, S&P 500 s-au prăbuşit pe seama temerilor privind amplificarea recesiunii.[...]


Articol de Loredana Voiculescu si Gabriel Pecheanu
Sursa: gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu