De la Cruciade încoace, Orientul mijlociu fierbe sub presiune ca o oală minune. Presiunea stă să izbucnească, din nou, în lunile următoare. “Primăvara arabă” riscă să se transforme într-o “iarnă islamistă”, aşa cum remarca, de curînd, un înalt oficial israelian. Egiptul, Libia, chiar Tunisia intrate în siajul “remorcherului” turc proferează ameninţări, mai mult sau mai puţin voalate la adresa Israelului. Siria e în postura “fetiţei cu chibrituri” care scapără, din cînd în cînd, în ultimele luni, cîte un băţ, în aşteptarea focului cel mare. Libanul pare că-şi adună forţele şiite, în sud, sub protecţia Iranului, iar escaladarea diferendului diplomatic, momentan, între Turcia şi Statul Evreu, pare să le vină ca o mănuşă. Semne de turbulenţe anti-israeliene se simt şi la Aman, deşi Regele rămîne un aliat declarat al Israelului. Deocamdată!
Criza totală în care se zbate Grecia în ultimele luni nu a împiedicat această ţară, deţinătoare a unui arsenal impresionant, să ameninţe duşmanul său tradiţional din Mediterana de Est, dar aliat în NATO, Turcia, care a decis să înceapă prospecţiuni geologice marine în Nordul Ciprului. Zona este, însă, revendicată de Cipru, ţară membră a UE, care a şi demarat cercetările prin intermediul unei companii israeliano-americane! În acest context, extrem de confuz, Grecia devine singurul partener stabil şi important al… Israelului, confruntat, la rîndul său, cu o criză fără precedent, pe plan intern, şi cu ameninţarea recunoaşterii de către ONU a Statului Palestinian, pe 23 septembrie!
Grecia va susţine Cipru în eventualitatea unui atac din partea Turciei, după ce Nicosia a decis să înceapă lucrări de prospectare pentru găsirea de resurse de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, a asigurat duminică ministrul grec al afacerilor externe, Stavros Lambrinides, citat de presa locală. Într-un interivu acordat unui ziar grecesc, Lambrinides a precizat că solidaritatea între partneri, în cazul unui atac împotriva unuia dintre ei, provine şi din prevederile tratatului de la Lisabona, transmite Agerpres. În ceea ce priveşte activităţile de explorare ale Turciei în zonele din apropierea Greciei, Lambrinides a declarat: “vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”, ceea ce denotă clar faptul că intenţiile Turciei sînt privite de greci ca o agresiune directă! Totuşi, potenţialul zăcămînt de hidrocarburi se găseşte în zona Ciprului de Nord, adică al Ciprului Turc! Turcia, care a ocupat în 1974 partea de nord a Ciprului, creînd Republica Turcă a Cirpului de Nord, consideră că orice resursă naturală trebuie să aparţină ambelor comunităţi (ciprioţii greci şi ciprioţii turci). Ankara s-a opus vehement planurilor de prospectare ale Ciprului. În cursul zilei de duminică, ministrul de externe turc a declarat, la rîndul său, potrivit Reuters, că acestea sînt o “provocare” şi că va examina oportunitatea de a iniţia propriile activităţi de prospectare de petrol şi gaze naturale împreună cu Ciprul de Nord dacă autorităţile din sudul Ciprului vor demara activităţile de explorare.
Diferendul economic pare să îndrepte comunitatea internaţională o soluţionare politică a situaţiei cipriote, “fără ieşire” de 37 de ani, deşi, între timp, s-au găsit soluţii pentru Sudanul de Sud sau Kosovo. Există varianta reunificării Ciprului, într-un singur stat federal, sau recunoaşterea independenţei Ciprului de Nord. Turcia ameninţă că va îngheţa relaţiile cu Uniunea Europeană dacă situaţia din Cipru nu va fi rezolvată prin negociere pînă în iulie 2012, cînd Cipru urmează să preia preşedinţia semestrială a UE, conform declaraţiilor vicepremierului turc Besir Atalay, citat de AFP. “Dacă negocierile nu vor avea un rezultat pozitiv şi dacă UE va încredinţa preşedinţia Ciprului de Sud, criza va fi în principal între UE şi Turcia. Deoarece noi vom îngheţa relaţiile cu UE”. Deci, şi cu Grecia, încă membră a UE!
Aşadar, septembrie 2011 şi iulie 2012 sînt două luni de foc pentru Orientul mijlociu, care ar putea declanşa conflicte între actorii extrem de înfierbîntaţi din zonă. Preocupată de propria criză, Europa nu pare conştientă de ochiul ciclonului format chiar în vecinătatea sa apropiată, iar un conflict armat ar veni ca o mănuşă atît Greciei cît şi Israelului pentru o redresare economică. Cît de cît!
Sursa: MERKAVA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu