Bătrânul satelit a devenit vedeta NASA a acestor zile. Astronomii amatori din întreaga lumea au surprins imagini cu momentele în care UARS ar fi intrat în atmosfera Pământului. Citiţi în articol unde au aterizat bucăţile şi vedeţi în galerie imagini cu prăbuşirea acestora.
Într-un filmuleţ apărut la Good Morning America, satelitul poate fi văzut pe cerul Californiei.
Un video amator, de 46 de secunde, apărut la televiziunea locală KSAT, arată o lumină puternică portocalie deasupra San Antonio, Texas.
Un video postat pe YouTube a surprins un obiect mare care ar putea fi un fragment din satelit, în jurul orei locale 03.55, în Valea Maro, lângă Imperia, în nordul Italiei. Utilizatorul scrie că obiectul s-a prăbuşit, cu un zgomot puternic.
Satelitul UARS s-a prăbuşit în această noapte pe Pământ, dezintegrându-se în mai multe fragmente, în timp ce intra în atmosferă, deasupra Pacificului, a confirmat NASA.
NASA a anunţat că Upper Atmosphere Research Satellite a căzut pe Pământ în noapte de vineri spre sâmbătă, între orele 23:23 şi 01:09, ora locală americană. Baza aeriană Vandenberg din California a precizat că satelitul a intrat în atmosfera deasupra Oceanului Pacific, iar fragmente din el au căzut în largul coastei de vest a SUA.
Timpul şi locul exact sunt încă calculate. NASA a precizat că nu au fost reportate daune în urma prăbuşirii satelitului.
Satelitul a fost monitorizat de toate instrumentele posibile, inclusiv un radar gigantic.
http://www.space.com/video
Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile, spune NASA.
Mare cât un autobuz, satelitul se afla pe orbită de 20 de ani, pentru a strânge informaţii despre stratul de ozon.
Satelitul are 6 tone, dar s-a dezintegrat aproape în totalitate din cauza frecării cu aerul. A fost pus pe orbită în 1991 de naveta Discovery pentru a analiza schimbările climatice. UARS a fost scos din funcţiune după ce a rămas fără combustibil, în 2005.
Este mai mic decât Skylab, un satelit care a reintrat în atmosfera terestră în 1979 şi care era de 15 ori mai greu decât UARS. Skylab s-a prăbuşit în Australia de Vest, iar guvernul american a trebuit să plătească o amendă de 400 de dolari statului australian.
Un alt satelit, Sputnik 2, s-a prăbuşit pe Pământ în 1958, parcurgând distanţa dintre New York şi Amazon în zece minute. A fost văzut de mulţi oameni şi a lăsat o urmă de steluţe colorate.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu