Specialiştii de la NASA au anunţat că satelitul lor ieşit din uz se va prăbuşi vineri, 23 septembrie, pe Pământ, însă nu se ştie încă unde anume. Un singur lucru este sigur: nu va cădea în America de Nord.
Între timp, NASA şi US Air Force monitorizează cu atenţie satelitul şi orbita sa.
"Cu modelele noastre, încercăm să ne dăm seama ce părţi ale satelitului - ce materiale - vor interacţiona cu atmosfera, care se vor topi şi care vor supravieţui", a declarat Mark Matney de la NASA pentru space.com.
Predicţiile NASA asupra zonei în care se va prăbuşi satelitul cuprind o mare parte a planetei, oriunde între latitudinile Canadei şi Americii de Sud.
"Structura nu este perfect sferică, aşa că atunci când se va încălzi, va începe să se spargă în bucăţi. Atunci vom putea ştii unde vor cădea", a spus Ray Williamson de la Secure World Foundation, o organizaţie dedicată utilizării în siguranţă a spaţiului.
Specialiştii NASA estimează că satelitul de mărimea unui autobuz se va dezintegra în cel puţin 26 de bucăţi. Aproximativ 532kg de material vor ajunge pe pământ. Aceste rămăşiţe se vor împrăştia pe un teritoriu de circa 804km lungime. Experţii subliniază că şansele ca bucăţile să cadă într-un oraş sunt extrem de mici. Cel mai probabil vor pica în apă sau în zone nelocuite.
NASA a calculat că şansele ca un om să fie lovit de o bucată din satelitul UARS sunt de 1 la câteva trilioane. Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile.
Dezintegrarea satelitului va oferi un spectacol luminos pe cer, dacă va avea loc în timpul nopţii, care va rivaliza cu strălucirea Lunii. Dacă evenimentul va avea loc în timpul zilei, va fi greu vizibil.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu