Astronomii au descoperit o cometa care, cred ei, a rezultat din coliziunea a doi asteroizi, scenariu posibil pentru uciderea dinozaurilor cu milioane de ani in urma. Obiectul, cunoscut sub numele de P/2010 A2, a fost observat saptamana trecuta de telescopul spatial Hubble, la aproximativ 90 de milioane de mile (144 milioane km), de Pamant in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter.
In legatura cu aceasta cometa, omul de stiinta David Jewitt de la Universitatea din California, declara: “Adevarul este ca inca luptam pentru a intelege ce inseamna acest lucru,” “Este cel mai probabil rezultatul unei coliziuni recent intre doi asteroizi. “Daca este asa, a spus el, “ar fi primul caz in care a fost observata coliziunea dintre doi asteroizi. Obiectul seamana cu o cometa, dar nucleul sau este rupt de la coada, care “are un aspect foarte ciudat, pe care niciodata nu l-am vazut pana acum”, a spus Jewitt. Studii cu privire la acest obiect ar imbunatati intelegerea de catre oamenii de stiinta a modului de producere si a consecintelor care deriva din acest gen de coliziune, oferind informatii care pot fi utile pentru a contracara un viitor impact asupra Pamantului. Faptul ca cei doi asteroizi s-au ciocnit si distrus reciproc, “s-ar putea chiar sa ne ajute sa intelegem cum putem distruge un asteroid si cum putem preveni un eventual impact”, a spus Jewett.
Oamenii de stiinta cred ca o cometa sau un asteroid urias a lovit Pamantul acum circa 65 de milioane de ani, acesta fiind motivul disparitiei dinozaurilor, prin formarea de nori de praf chimic, care a blocat patrunderea luminii solare sau prin aprinderea de incendii la nivel mondial. Calculele arata ca orbita obiectului P/2010 A2 este legata de grupul de asteroizi, cunoscut sub numele de familia Flora, care a produs aceasta cometa.
Bugetul agentiei NASA propus pentru anul viitor include o crestere cu 16 milioane dolari anual, in incercarea de a-si intensifica eforturile pentru descoperirea si incercarea de distrugere a obiectelor care pot fi o amenintare asupra Pamantului.
Sursa: agentia.org
Sursa: MISTERELE LUMII
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu