Articol de Amalia Balabaneanu
Iaurturile cu fructe vândute la nivel local conțin, în proporție de 85%, unul sau mai multe E-uri. Există, totuși, și produse care nu au aditivi alimentari în lista de ingrediente.Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS) a realizat o cercetare pe etichetele sortimentelor de iaurturi cu fructe care se află pe rafturile magazinelor din piața românească. Studiul a fost făcut comparând 62 de iaurturi cu fructe, arată comunicatul remis B365.ro.
Iaurturile cu cireșe și, respectiv, căpșuni din gama Muller Pezzi di Frutta, cele parțial degresate cu banane și piersici, din gama Muller Crema di Frutta, iaurtul de băut cu zmeură de la Zuzu, sortimentele cu vișine și, respectiv, mure și zmeură, din gama Cremosso, din portofoliul Danone, și iaurturile Jogobella cu preparat de vișine sau de căpșuni nu au niciun aditiv alimentar.
Iaurtul cu preparat de kiwi Muller Froop, cel cu frișcă și preparat de mure și zmeură din gama Muller Mix și iaurtul cu piersici și caise de 2.6% grăsime de la Zuzu au aditivi alimentari considerați nepericuloși. Toate aceste sortimente au în componența lor E330, acidul citric, care nu este însă un aditiv alimentar periculos, decât în cantități mari, care depășesc cantitatea de 0,1 mg pe kilogram de produs.
Același aditiv îl are în compoziție iaurtul cu dulceață de nuci verzi, făcut ”ca odinioară” de la Napolact. Pe lângă iaurtul cu dulceață de nuci verzi de la Napolact, în această listă a iaurturilor ce conțin acid citric se mai află și iaurtul de băut cremos plin cu cereale, fructe și alune, iaurtul de băut cu bucăți mari de căpșuni cu Omega 3 și cel cu bucăți mari de vișine cu Omega 3, de Milli, iaurtul cu dulceață de cireșe amare de la Napolact, sortimentul de iaurt cu bucăți de vișine sau cu bucăți de căpșuni ori cu bucăți de caise, toate cu 2.2% grăsime, de la Covalact ”de țară”. Totodată, și iaurtul cu preparat de zmeură, cel cu preparat de cireșe sau cu preparat de piersici și maracuia, de la Muller Froop, iaurtul cu căpșuni cu 2.6% grăsime, de la Zuzu.
E120, acidul carminic, care poate provoca sau favoriza apariția unor erupții cutanate, dar chiar și alergii severe până la intrarea în șoc anafilactic, se regăsește în componența iaurturilor parțial degresate, cu fructe de pădure, dar și cu căpșuni, de la Muller Crema di Frutta, a iaurturilor cu gust de căpșuni, zmeură, caise sau vișine, de la Casa Bună, în cea a iaurtului cu căpșuni 4,2% grăsime, din gama Cremosso. De asemenea, și Brânzica de vaci cu piure de fructe 2 in 1 – căpșuni și vanilie și ceaa cu fructe de pădure, pere și piersici, precum și iaurtul cu piure de căpșuni, de la Danonino, și iaurtul cu vișine 2,6% grăsime de la Zuzu au în componența lor E120.
Sursa: realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu