luni, 5 decembrie 2011

Șapte lucruri care ar pune pe butuci economia globala in 2012


Anul 2012 ar putea aduce cu sine un dezastru economic de proporții biblice

Anul 2012 ar putea aduce cu sine un dezastru economic de proporții biblice

 
Economia mondială va începe anul 2012 slăbită de criză și sub amenințarea unei noi recesiuni economice provocată de criza europeană a datoriilor suverane. Analiștii Goldman-Sachs (GS) au identificat șapte ameninţări majore la adresa procesului de redresare economică, pentru anul viitor.
I. Criza europeană a datoriilor suverane
Criza europeană pune în pericol viitorul economic global
Efectele crizei datoriei suverane, resimțită și pe celălalt mal al Atlanticului, au zdruncinat serios încrederea investitorilor în piețele europene. Ritmul lent de soluționare al crizei și posibilitatea colapsului monedei euro va frâna, în continuare, procesul de redresare al piețelor. Dacă liderii europeni se vor dovedi incapabili să ajungă la un acord asupra unui model de integrare fiscală sau să asigure supraviețuirea țărilor amenințate de intrarea în incapacitate de plată (Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda), procesul de deteriorare a mediului economic se va accentua semnificativ, după cum susţine David Kostin, economist la Goldman Sachs, citat de publicaţia Business Insider.
II. Alegerile prezidențiale din Statele Unite
Dacă alegerile, în sine, nu vor afecta piața, campania electorală o va cam zdruncina
Economiștii Goldman-Sachs consideră că alegerile prezidențiale nu vor avea un impact profund asupra piețelor. Cu toate acestea, nesiguranța de la începutul lui 2012 îi va neliniști pe investitori, mai ales că dezbaterile și planurile electorale cu privire la reformarea domeniilor cheie precum cheltuielile federale, asigurările de sănătate, sistemul fiscal, precum și reforma financiară, vor fi aduse în discuție. Deja, investitorii au trebuit să înghită pe nemestecate anumite propuneri relativ ridicole de modificare radicală a sistemului fiscal american.
III. Reducerea ratingului suveran al Statelor Unite
Standard & Poor's a redus ratingul de țară al Statelor Unite în august 2011

În mod neașteptat, agențiile de evaluare financiară nu s-au mai atins de ratingul suveran al Statelor Unite după încercarea eșuată a „Super-comitetului pentru Reducerea Datoriei” de a tăia 1200 de miliarde de dolari din cheltuielile bugetare ale Statelor Unite. O eventuală reducere ulterioară de rating efectuată de o altă agenţie de rating, după cea realizată de Standard & Poor’s vara trecută, ar putea crește costurile de împrumut ale guvernului federal și ar avea un impact negativ asupra abilității de utilizare a banilor. Dealtfel agenţia de rating Fitch a modificat deja în jos prognoza ratingului Statelor Unite, o decizie ce poate fi interpretată ca un prim pas înaintea unei reduceri efective de rating.


IV. Continuarea procesului de reducere a raportului dintre capitalurile atrase şi capitalurile proprii în sectorul bancar (deleveraging)

Procesul de deleveraging poate salva băncile cu prețul sugrumării creșterii economice

De la începutul crizei economice, instituțiile financiare americane au scăzut acest raport cu mai mult de 30%. În timp ce managerii bancari iau în calcul continuarea acestui poces, în special sub presiunea reglementării tot mai stricte, dar şi ca urmare a creșterii economice slabe, a scăderii prețurilor din sectorul imobiliar, şi nu în ultimul rând ca urmare a ștergerilor datoriilor suvernae în unele state europene, creşterea economică şi prognozele de relansare economică vor fi tot mai modeste. Iar la asta vor contribui deasemeni şi lipsa acută de lichidităţi din pieţele interbancare şi restrângerea acută a cererii de credite.


V. Slăbiciunea sectorului imobiliar american

„Bomba” imobiliară americană este, în continuare, amorsată

Sectorul imobiliar american, a cărui prăbușire a provocat criza financiară în 2007, va crea, în continuare, probleme investitorilor. Piețele se aşteaptă creșterea continuă a executărilor silite, determinată de faptul că băncile vor fi obligate de piaţă să finalizeze procedurile de executare suspendate temporar. Dar, în condițiile unei noi creșteri a ratei de șomaj care ar putea provoca intrarea în incapacitate de plată a proprietarilor buni platnici, prognoza s-ar putea înrăutăți drastic.

VI. Creșteri abrupte ale prețului petrolului
Prețul barilului va continua să crească, neabătut, și în 2012
Economiștii de la Goldman-Sachs prevăd, deja, o creștere continuă a prețului țițeiului, motivată de sporirea cererii în economiile emergente, de stocurile în scădere raportate de țările OECD și de constrângerile producătorilor care au început să-şi reducă oferta. Cu toate acestea, o creștere bruscă a prețului barilului ar putea opri creșterea economică, la fel cum redresarea economică din august 2010 a fost oprită brusc de volatilitatea de pe piața țițeiului din februarie 2011.
VII. Recesiunea globală
Orice încetinire a creșterii economice pe piețele emergente ar readuce în uz acest cuvânt temut
Economiile dezvoltate slăbite au întâmpinat dificultăți în a asigura o creștere solidă și constantă a PIB-ului. Creșterea economiei globale a fost susținută, în schimb, de expansiunea piețelor emergente, precum China, India și Brazilia. Economiștii Goldman-Sachs consideră că orice încetinire a creșterii economice pe aceste piețe, mai ales în condițiile creșterii economice anemice a Statelor Unite și a Europei, va determina investitorii să ia tot mai serios în calcul o recesiune, ceea ce va afecta negativ profitul și randamentul pe pieţele bursiere.
Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu