Investitorii straini sunt tot mai putini, cei autohtoni s-au hotarat sa plece spre piete cu mai mult potential, iar populatia se adanceste in saracie. Pe scurt, o tragedie. Asta se intampla cu cea de-a doua tara din lume dupa numarul de locuitori, concluzioneaza saptamanalul britanic The Economist.
Anteprenorii indieni se retrag de pe piata din cauza birocratiei sufocante. In ciuda numarului mare de locuitori si a celor peste o suta de limbi vorbite, India refuza sa moara. Analistii o descriu ca fiind o super-putere in asteptare, chiar daca economia sa a scazut.
Unii investitori raman se incapataneaza sa creada in potentialul sectorului public: datorita demografiei numeroase, sute de milioane de indieni ar putea scapa de saracie avand un loc de munca. Cresterea economica a Indiei a scazut la 6,1% in ultimul trimestru. Guvernul asiatic sustine ca nici in primul trimestru din acest an India nu va inregistra crestere mai mare de 7%.
Coruptia, birocratia si falsificarea banilor fac parte dintre factorii care au dus la incetinirea economiei, scrie The Economist.
Guvernantii din India incearca sa stimuleze economia printr-o majorare a bugetelor locale pentru ca improvizatiile administrative sa fie considerate drept reforme autentice care ridica economia.
Nu exista niciun dubiu ca economia Indiei se afla in crestere. Dar unghiul traiectoriei sale economice a scazut. A crescut incet, cu 6,1% in ultimul trimestru. Chiar daca dupa asteptarile guvernului, sare inapoi, multa lume se ingrijoreaza ca tendinta de crestere nu va fi mai mare de 7%.
Fara indoiala, afacerile stagneaza in India, iar investiile sunt tot mai putine. Mai mult, coruptia atinge cote maxime: in ultimele alegeri electorale, atat de multe bancnote au fost falsificate incat economistii nu-si puteau explica numarul mare de lichiditati din sitemul bancar. Guvernul nu a abordat blocajele de lunga durata, iar ca urmare inflatia este ridicata.
Fiecare problema de acest gen care include autoritatile statului raman isi pune o amprenta serioasa asupra economiei in anii ce urmeaza. Speranta indienilor a fost pana de curand: sectorul privat. Mai exact, europenii care sa pompeze bani in afacerile de pe piata asiatica.
Imprumuturile din ultimii ani (India are un deficit fiscal global care se apropie de o zecime din Produsul Intern Brut) nu au facut decat sa sufoce sectorul privat, iar banca centrala din India s-a vazut in incapacitatea de a reduce ratele dobanzilor.
Politicienii indieni sustin ca o crestere economica de 6% sau 7% inseamna mult mai mult pentru tara lor decat pentru alte state. Si se multumesc cu atat. Asa cum si despre China se spune ca are nevoie de o crestere de 8% pentru a-si mentine stabilitatea sociala, India probabil ca are nevoie de o crestere de 6% sau putin mai mult pentru a-si mentine stabilitatea financiara.
O crestere a economiei indiene sub 6% ar face datoria externa tot mai greu de suportat pentru asiatici si ar duce la scaderea capitalului strain de care India are atata nevoie.
Daca un stat bogat poate fi dezamagit ca nu si-a atins potentialul, pentru India, tara plina de oameni saraci, care au atata nevoie de locuri de munca, acest lucru inseamna o tragedie.
Sursa: http://stirileprotv.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu