miercuri, 14 martie 2012

UN RAZBOI CU IRANUL IN SECOLUL XXI AR ARUNCA LUMEA INTR-O CRIZA ENERGETICA DE AMPLOARE BIBLICA !!


Acest articol apartine blogului Secretele Sistemului 

Fostul consilier prezidenţial al lui Jimmy Carter, Zbignew Brzezinski, avertizează că SUA trebuie să evite cu orice preţ un conflict deschis cu Iranul.

Statele Unite par a avea relaţii atât de conflictuale cu Iranul încât se poate ajunge la un război, iar consecinţele ar fi “dezastruoase” la nivel mondial, avertizează fostul consilier prezidenţial al lui Jimmy Carter, Zbignew Brzezinski, citat de AFP.
“Credem că putem evita un război apelând la măsuri coercitive” precum cele de a impune sancţiuni ce vor forţa Iranul să renunţe la programul de înarmare nucleară, a notat marţi seară Zbignew Brzezinski, în cadrul “cercului de dezbateri” Atlantic Council, din Washington.
“Cu cât vom incerca să punem presiune pe Iran, dacă acest lucru nu va funcţiona, cu atât va creşte posibilitatea începerii războiului. Acest aspect face ca spaţiul nostru de manevre să fie redus”, a mai adăugat consilierul.
“Dacă vom intra în conflict cu Iranul, nu contează în ce formă, consecinţele vor fi dezastruoase, dezastruoase în manieră masivă şi la scară mondială”, mai avertizează acesta.
Brzezinski a fost angajat al Casei Albe, în funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională, între 1977 şi 1981, perioadă în care liderul de atunci al Iranului, aliat al SUA, a fost înlăturat de la putere de revoluţia islamică.


Faimosul economist american Nouriel Roubini şi specialistul în ştiinţe politice Ian Bremmer au acordat un interviu exclusiv revistei „Foreign Policy” în care au discutat problemele geopolitice şi economice curente. Roubini este în continuare sceptic faţă de redresarea economică a Statelor Unite şi susţine că Europa este “un accident de tren” care se produce cu încetinitorul.
Roubini este în continuare sceptic față de redresarea economică a Statelor Unite, considerând că o parte din informațiile economice recente, precum cele cu privire la comenzile de bunuri durabile, arată o tendință ușor-descendentă. Roubini și-a reafirmat opinia că Europa este “un accident de tren” care se produce cu încetinitorul, dar a recunoscut că o parte din riscuri nu mai sunt la un nivel atât de acut.
Criza iraniană
Principalul subiect al interviului a fost, însă, Iranul și criza petrolieră provocată de programul nuclear al acestei țări și de sancțiunile economice impuse de statele occidentale. Bremmer nu este convins că războiul cu statul islamic este inevitabil, mai ales având în vedere calculele politice ale administrației Obama.
Bremmer consideră că eforturile de înăsprire a sancțiunilor economice care vor avea loc în al doilea trimestru economic al acestui an vor fi însoțite și de eforturi diplomatice intense pentru evitarea escaladării situației. Totodată, analistul politic susţine că sunt o serie de eforturi din partea regimului de la Teheran de a dezamorsa relațiile cu Statele Unite, în special prin organizarea de alegeri parlamentare corecte și prin declarațiile pozitive făcute de ayatolahul Khamenei la adresa administrației Obama și ale Statelor Unite, un lucru fără precedent în relațiile dintre cele două țări din ultimii 30 de ani.
Războiul, nedorit de SUA într-un an electoral
În opinia lui Bremmer, Barak Obama va fi reticent în a lansa o campanie militară contra Iranului într-un an electoral. Contrar declarațiilor belicoase, nici Israelul nu pare atât de dispus față de acest fel de intervenție, fapt ilustrat și de un recent sondaj în cotidianul Hafez, sondaj care arată că 58% dintre cetățenii israelieni se opun unei acțiuni militare unilaterale contra Iranului.
Bremmer consideră că Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, doar „va pretinde” că este gata să atace, fiind, astfel, într-o poziție mai bună de a cere concesiuni din partea Statelor Unite pentru păstrarea status-quoului.
Consecinţele economice ale unui atac
Spre deosebire de Bremmer, Roubini și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui atac militar asupra Iranului și față de ramificațiile economice pe care acest atac le-ar avea asupra economiei mondiale.
„Cel mai rău scenariu posibil este un conflict prelungit. Dacă furnizarea de petrol şi gaze naturale de către ţările din zona Golfului Persic va fi afectată iar producţia şi exportul de ţiţei iranian vor înceta pentru o vreme, preţul ţiţeiului poate ajunge şi la 170, 180, 200 de dolari barilul”.
Roubini a făcut o scurtă istorie a conflictelor care au avut loc în Orientul Mijlociu și efectele acestora asupra prețului țițeiului și, implicit, asupra economiei mondiale. Astfel, războiul Yom Kippur din 1973 a provocat recesiunea globală dintre 1974 și 1979; revoluția iraniană din 1979 a provocat creșterea bruscă a prețului țițeiului și recesiunea din 1980 – 1982; iar, mai recent, invazia irakiană a Kuwaitului în 1990 și intervenția ONU pentru eliberarea acestei țări a produs o creștere bruscă a prețului petrolului, creștere care a cauzat o nouă recesiune în Statele Unite și la nivel global.
Roubini consideră că o intervenție militară care ar rezulta într-un război prelungit ar putea afecta negativ nu doar economia Statelor Unite, ci chiar economia globală. Faptul că aceasta este împovărată de un nivel ridicat de datorie publică și privată, „spre deosebire de cazurile 1973, 1979 și 1990”, reprezintă un factor agravant, economia globală „nefiind în stare să reziste unui șoc petrolier prelungit datorită fragilității bilanțurilor financiare ale guvernelor și sectorului privat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu