Condamnările internaţionale s-au multiplicat sâmbătă, la o zi de la masacrul din Hula, unde observatorii ONU au numărat aproximativ 100 de morţi dintre care peste 32 de copii, secretarul general al ONU acuzând Damascul că încalcă dreptul internaţional şi angajamentele asumate, relatează AFP.
Parisul, Londra şi Berlinul au denunţat acest atac, fără a lua însă în considerare apelul lansat de Armata siriană liberă (ASL), formată în mare parte din dezertori, de a desfăşura "raiduri aeriene" împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Opoziţia a acuzat puterea că a comis acest masacru care s-ar fi soldat, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cu 114 morţi, dintre care 32 de copii.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi emisarul Kofi Annan au condamnat "în termenii cei mai puternici moartea, confirmată de observatorii ONU, a zeci de bărbaţi, femei şi copii" la Hula, în centrul Siriei, a declarat Martin Nesirky, purtătorul de cuvânt al lui Ban.
"Această crimă revoltătoare şi teribilă, în care forţa a fost folosită orbeşte şi în mod disproporţionat, este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate de Guvernul sirian de a înceta recursul la armament greu în oraşe şi violenţa de orice fel", au apreciat Ban şi Annan, adăugând că "autorii acestor crime trebuie să fie judecaţi".
La Damasc, generalul Robert Mood, şeful observatorilor, a condamnat, de asemenea, "tragedia brutală" şi a afirmat că observatorii au numărat peste 92 de morţi, dintre care 32 de copii cu vârste mai mici de zece ani, adăugând că echipele continuă numărătoarea la faţa locului.
Opoziţia a atribuit acest masacru regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce agenţia oficială Sana a acuzat "grupările teroriste armate" că au "incendiat şi au aruncat în aer casele vineri seara (...) pentru a sugera că forţele armate siriene bombardează regiunea".
Potrivit OSDO, bombardamentele au început vineri la prânz la periferia oraşului Hula şi au continuat până sâmbătă dimineaţa.
Generalul Mood nu a desemnat responsabilii dar a subliniat că "observatorii au confirmat (...) folosirea artileriei din tancuri".
ASL este formată în principal din militari care au dezertat înarmaţi cu armament uşor, în timp ce tancurile armatei sunt în continuare staţionate în oraşe, o încălcare a planului Annan menit să pună capăt violenţelor.
Avertizând împotriva unui "război civil", generalul Mood a cerut Guvernului "să nu mai folosească armamentul greu" şi să "înceteze să recurgă la violenţă", iar opoziţiei "să se abţină de la folosirea violenţei" pentru a se ajunge la o "soluţie paşnică".
La rândul său, ASL a apreciat că nu se mai consideră constrânsă de angajamentul faţă de planul Annan, la o lună şi jumătate după ce a acceptat o încetare a focului prevăzută de acest plan, ce a intrat în vigoare din punct de vedere tehnic la 12 aprilie dar care a fost ignorat constant.
"În cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu ia decizii de urgenţă pentru a proteja civilii, planul Annan se va duce de râpă", a afirmat ASL.
Anterior, generalul Mustafa al-Sheikh, şeful Consiliului militar al ASL, ceruse "de urgenţă ţărilor prietene Siriei să formeze o alianţă militară, în afara Consiliului de Securitate al ONU, pentru a desfăşura raiduri aeriene ţintite împotriva bandelor lui Assad".
În apropierea vizitei lui Annan în Siria, prevăzută pentru începutul săptămânii, condamnările masacrului din Hula s-au multiplicat.
Berlinul s-a declarat "oripilat şi bulversat", în timp ce Parisul a condamnat "atrocităţile" comise împotriva sirienilor.
"Iau imediat legătura pentru a reuni la Paris Grupul ţărilor prietene poporului sirian", a anunţat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.
Omologul său britanic, William Hague, a declarat că speră într-un "răspuns internaţional puternic" şi şi-a anunţat intenţia de a cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU "în zilele următoare".
La rândul său, Consiliul de cooperare în Golf a "denunţat masacrul comis la Hula de forţele guvernamentale siriene", cerând "comunităţii internaţionale să îşi asume responsablitatea de a pune capăt vărsării de sânge din Siria".
Emiratele Arabe Unite au cerut la rîndul lor o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe în timp ce în Kuwait câteva sute de manifestanţi s-au reunit în faţa ambasadei Siriei pentru a cere înarmarea ASL.
În alte zone din Siria, violenţele s-au soldat sâmbătă cu 20 de morţi, dintre care cinci soldaţi, potrivit OSDO, care a anunţat numeroase manifestaţii care denunţă masacrul de la Hula.
Potrivit OSDO, peste 12.600 de persoane au murit de la începutul revoltei împotriva regimului, majoritatea civili ucişi de forţele guvernamentale.
În plus, soarta a 13 pelerini şiiţi libanezi, răpiţi la 22 mai în Siria este nesigură, în timp ce Beirutul a anunţat vineri că au fost eliberaţi şi că sunt în Turcia.
Sursa: http://www.gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu