duminică, 27 mai 2012

Misterul materialului organic de pe meteoriţii marţieni a fost dezlegat


Moleculele organice (compuşi care, pe Terra, stau la baza vieţii), încastrate în meteoriţii marţieni au provocat controverse referitoare la posibilitatea existenţei vieţii pe Planeta Roşie. În urma unor analize de ultimă oră, misterul a fost elucidat de către cercetătorii din cadrul Institutului Carnegie din Washington, SUA.

Compuşii organici au fost identificaţi în meteoriţi proveniţi de pe Marte şi care au căzut pe Terra. Pentru a elucida originea moleculelor organice, cercetătorii au analizat în detaliu un număr de 11 meteoriţi marţieni, incluzându-l pe celebrul meteorit Tissint, căzut în Maroc în decursul anului trecut.
Moleculele organice, care conţin carbon şi hidrogen, sunt esenţiale pentru formarea aşa-ziselor "cărămizi ale vieţii", adică proteinele şi ADN-ul. Astfel de molecule fuseră deja găsite în roci marţiene, dar mulţi cercetători susţineau că, de fapt, rocile fuseseră contaminate cu substanţe organice provenite de pe Pământ.
Spre surprinderea întregii comunităţi ştiinţifice, analizele recente au confirmat totuşi că moleculele organice provin chiar de pe Marte.
"Se pare că Marte a avut, pentru o perioadă lungă de timp, condiţiile necesare formării compuşi organici pe bază de carbon, iar aceştia s-au format în cursul activităţii vulcanice din trecutul Planetei Roşii. Când mineralele din magmă s-au cristalizat, au înglobat şi molecule de carbon, iar cu timpul, în interiorul rocilor magmatice s-au format compuşi organici." a explicat conducătorul studiului, prof. Andrew Steele, microbiolog în cadrul Institutului Carnegie din Washington.
10 dintre meteoriţii analizaţi conţin compuşi ai carbonului şi hidrogenului. Cu toate acestea, moleculele organice nu au origine biologică, ci au apărut în urma proceselor vulcanice.

Sursa: descopera.ro 
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu