Acest articol apartine blogului Blog Enciclopedic
Ceea ce acum câţiva ani ar fi părut SF, astăzi este realitate: două persoane paralizate, care nu şi-au putut mişca membrele în ultimii 15 ani, au reuşit să controleze un braţ robotic doar cu ajutorul minţii, reuşind să bea cu succes dintr-o sticlă conţinând cafea.
Cei doi pacienţi care au participat la studiu, Cathy şi Bob, au suferit atacuri cerebrale care le-au afectat trunchiul cerebral, devenind tetraplegici, fără a avea capacitatea de a vorbi. Neurochirurgii le-au implantat în cortexul motor un dispozitiv de mici dimensiuni, conţinând aproximativ 100 de electrozi de grosimea unui fir de păr, pentru a înregistra cu ajutorul acestuia semnalele neuronale asociate intenţiei de mişcare.
În imaginile filmate de cercetători, se poate observa cum Cathy îşi foloseşte gândurile pentru a manevra un braţ robotic, pe care îl face să strângă în mână o sticlă de cafea şi să o aducă la nivelul buzelor sale. Pacienta bea şi zâmbeşte. „Nu vom uita niciodată acest zâmbet”, a declarat Leigh Hochberg, neuroinginer la Universitatea Brown din Rhode Island şi totodată coautor al studiului.
Secretul reuşitei cercetătorilor constă în decodarea cu succes a semnalelor neuronale ce sunt înregistrate cu ajutorul implantului şi convertirea acestor semnale în mesaje digitale cu ajutorul cărora este controlat dispozitivul robotic. Cu cât mişcarea este mai complexă, cu atât sarcina de decodare este mai dificilă.
John Donoghue, directorul Institutului Brown pentru Ştiinţele Creierului, laboratorul în cadrul căruia a avut loc cercetarea, afirmă că acesta este un prim pas, dar că drumul deschis de acest studiu promite să fie lung. „Momentan, mişcările sunt prea lente şi nu au suficientă acurateţe, astfel că trebuie să îmbunătăţim algoritmele de decodare”, a declarat Donoghue.
Pe termen lung, cercetătorii vor să construiască sisteme care să nu mai necesite folosirea firelor. Donoghue afirmă că sistemele wireless sunt deja în proces de dezvoltare. Ulterior, în viitorul mai îndepărtat, cercetătorii speră să nu mai fie nevoie de roboţi, reuşind să transmită semnalele cerebrale decodate direct în muşchii pacientului paralizat.
Sursa: Nature
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu