miercuri, 23 mai 2012

Proiect USL: Presedintele, demis cu votul majoritatii cetatenilor participanti la referendum


Senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea au depus la Senat un proiect de lege potrivit caruia presedintele tarii poate fi demis cu votul majoritatii cetatenilor participanti la referendum.
Este vorba despre referendumul organizat in urma suspendarii presedintelui Romaniei de catre Parlament.
Legea actuala prevede ca demiterea presedintelui este aprobata numai daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Initial, proiectul de lege a fost inregistrat la Camera Deputatilor, dar in ultima sedinta a conducerii acestui for s-a stabilit transmiterea documentului la Senat, considerandu-se ca este de competenta Camerei sa dea un vot final pe aceasta lege.
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, initiatorii propun modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Astfel, demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, in legea actuala, conditia de valabilitate a referendumului impusa de lege este aceeasi pentru toate tipurile de referendumuri. In ceea ce priveste modalitatea de stabilire a rezultatelor referendumurilor, acestea difera.
Astfel, asupra problemelor de interes national, altele decat demiterea presedintelui Romaniei, precum si in cazul referendumurilor locale, cetatenii decid prin majoritatea voturilor exprimate la nivelul tarii, respectiv la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.
In alt caz, demiterea presedintelui este aprobata numai daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Potrivit initiatorilor propunerii legislative, forma diferita de stabilire a rezultatului referendumului in cazul demiterii presedintelui Romaniei nu isi gaseste justificarea in prevederile Constitutiei, in legea fundamentala nefacandu-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului national.
"In acest context, propunem reformularea articolului 10, in sensul aprobarii demiterii presedintelui Romaniei daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", se mai arata in exprunerea de motive.
Astfel, initiatorii apreciaza ca toate problemele supuse referendumului national sau local vor fi guvernate de reguli procedurale similare, garantandu-se astfel unitatea de tratament precum si o corecta reprezentare a vointei alegatorilor.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu