vineri, 22 iunie 2012

Exercitii de dezvoltare mentala - Sfera mentala - supravegherea gandurilor - concentrarea sau focalizarea pe un singur gand - vidul mental - Initiere in hermetism - Franz Bardon


Sfera mentala este sfera gandurilor in care isi are originea lumea ideilor. Fiecare gand este precedat de o idee care in functie de proprietatile sale primeste o forma si ajunge la constiinta eului prin principiul eteric, matricea mentala, ca expresie a gandului intr-o forma de imagine plastica. Astfel omul, el insusi, nu este creatorul gandurilor, ci originea lor trebuie cautata in sfera akasica sau planul mental. Spiritul omului este ca o antena, este receptorul gandurilor din lumea ideilor in concordanta cu situatia in care se afla. Lumea ideilor fiind toate in tot, fiecare idee noua, orice inventie noua, pe scurt tot ce crede omul ca a creat singur a fost luat din lumea ideilor. Capacitatea de a produce idei noi depinde de maturitatea si atitudinea spirtului. Doar ideile abstracte au elemente si emanatii de polaritate pure, pentru ca descind direct din lumea cauzala a ideilor. Orice lucru facut in planul fizic isi are cauza si originea in lumea ideilor prin gandire si constiinta spirituala, si sunt reflectate acolo. 

supravegherea/ urmarirea constienta a gandurilor:

• Asezati-va comod intr-un scaun sau culcati-va pe o canapea; relaxativa intregul corp, inchideti ochii si urmariti 5 minute sirul gandurilor, incercand sa le retineti. La inceput veti observa aparitia unor ganduri ce tin de viata de zi cu zi, de servici, casa, griji etc. In fata acestor ganduri comportati-va ca un critic linistit, liber si independent. In functie si de situatia sau starea in care sunteti, aceste exercitii vor fi mai usoare sau mai grele. Nu este voie sa se piarda sirul gandurilor; sa nu uiti de tine, sa le urmaresti atent si constient. Nu este voie sa adormi! Daca obosesti mai bine intrerupi si lasi pe alta data cand crezi ca oboseala nu va interveni. Elevul atent va observa cum la inceput, gandurile il ataca, trec pe langa el intr-un tempo rapid, incat ii este foarte greu sa le retina pe toate. De la un exercitiu la altul va observa insa ca gandurile nu vor mai aparea atat de haotic, vor deveni mai regulate, pana cand vor deveni numai cateva ganduri care vin dintr-un mediu indepartat.. 

concentrarea sau focalizarea pe un singur gand:

• a) In viata de zi cu zi; consta in eliminarea din psihic a gandurilor nedorite si care apar cu o incapatanare crescanda. De exemplu, trebuie sa fim in stare sa nu ne mai preocupe munca si grijile serviciului atunci cand ne intoarcem de la lucru in sanul familiei. Toate gandurile ce nu tin de viata particulara trebuie sa le indepartam si sa reusim sa devenim alt om. Si invers: la servici trebuie sa ne concentram numai la acesta, sa nu ingaduim mintii sa rataceasca in alta parte: la casa, familie, viata particulara sau altundeva. Acest lucru trebuie exersat pana devine obisnuinta• 

b) Focalizarea propriu-zisa; Mentine un timp mai indelungat un singur gand sau o idee si indeparteaza pe toate celelalte care ar vrea sa iasa la suprafata. Pentru aceasta se alege dupa preferinta un gand sau o idee de care trebuie sa ne tinem tare. Toate celelalte care nu au de-a face cu cel ales pentru exercitiu trebuie indepartate cu toata puterea. La inceput acest lucru va reusi doar pentru cateva secunde, mai tarziu vor fi minute. In final trebuie ajuns la minimum 10 min. 

golul desavarsit in gandire sau golul/vidul mental:

• Culcati-va comod pe un pat, canapea sau asezati-va pe un balansoar, relaxandu-va intregul corp. Inchideti ochii si inlaturati orice gand care apare. Nu are voie sa patrunda in psihicul dvs decat golul. Aceasta stare de gol trebuie sa o mentineti fara a uita de voi insiva. La inceput veti reusi doar pentru cateva secunde, dar prin exercitii repetate veti reusi tot mai bine. Scopul exercitiului este atins doar cand reusiti sa ramaneti in starea aceasta 10 minute fara sa uitati de voi sau sa adormiti. 

Initiere in hermetism - Franz Bardon


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu