marți, 31 iulie 2012

Efectele modificării climei: ce vor pierde copiii noştri din cauza încălzirii globale


Statele Unite trec prin cele mai fierbinţi 12 luni din istorie. Vestul este în foc. Maldivele sunt sub apă, iar Califormia se poate aştepta la o creştere a nivelului apei cu 10 cm. în mai puţin de 20 de ani.
Un număr dn ce în ce mai mare de studii au stabilit conexiuni între activităţile umane, modificarea climei şi o acentuare a evenimentelor meteo extreme. Chiar dacă este dificil de indicat că modificarea climei este cauza unui anume eveniment meteo fără a cerceta mai aprofundat, modelele au început să apară, relatează Huffingtonpost.com.
Oamenii de ştiinţă avertizează că modificarea climei va aduce mai multe valuri de căldură, secete, inundaţii şi furtuni violente. Nu se anunţă un viitor roz, ca să nu mai vorbim de viitorul copiiilor noştri.
De la ciocolată la locurile noastre preferate de vacanţă, o varietate de studii sugerează că multe dintre lucrurile care ne plac cel mai mult vor dispărea dacă urmăm aceeaşi cale.
Mai jos este o listă de lucruri care s-ar putea să se schimbe sau să nu mai existe pentru generaţiile următoare, plecând de la efectele modificării climei. Există un grad de incertitudine, pentru că previziunile sunt greu de făcut.

Rudolph (şi Donner şi Blitzen)

 
Renii se confruntă cu un viitor dificil într-un climat mai căldurors. Russell Graham, profesor de ştiinţe geologice la Universitatea din Pennsylvania, spune că încălzirea globală va afecta în primul rând animalele adaptate la mediile cele mai reci, în special cele obişniuite cu viaţa în Peninsula Arctică.

Petreceri cu mai puţin vin

 
Viticultorii din regiunea Champgne din Franţa şi oamenii de ştiinţă sunt deja matori ai schimbărilor ce au avut loc în ultimii 25 de ani, potrivit unei relatări a The New York Times de anul trecut.
Ei au remarcat “schimbări majore, cum ar fi faptul că strugurii au un conţinut ridicat de zahăr, aciditate scăzută, iar vremea culesului viei vine cu două săptămâni mai devreme decât se întâmpla în trecut”.
Anul trecut, The Telegraph a relatat că Bordeau, unul dintre cei mai marei producători de vin din regiune, “nu va mai fi capabil să cultive viţă de vie până în 2050”.

Alergii şi pandemii

 
Veşti rele pentru cei care suferă de alergii: schimbarea climei şi mai ales încălzirea acesteia vor produce mai mult polen, potrivit unui studiu publicat în 2011 de către cercetătorii de Universitatea de Medicină Mount Sinai din New York.
Pe lângă alergii se aşteaptă şi o răspândire a bolilor infecţiose. Schimbarea climei va afecta migrarea virusurilor, sporind şansele pandemiilor de gripă.
Boli precum boala lui Lyme ar putea deveni mai proeminente.

Ciocolata

 
Un raport al Centrului Internaţional pentru Agricultură Tropicală din Statele Unite ne avertizează că ciocolata ar putea deveni un lux, dacă fermierii nu se adaptează la temperaturile aflate în creştere din Ghana şi Coasta de Fildeş, unde se obţine majoritatea producţiei de cacao.
Raportul din 2011, susţinut de Fundaţia Bill şi Melinda Gates “solicită mai multe cercetări privind căldura şi rezistenţa la secetă a culturilor, pentru a ajuta tranziţia culturilor de cacao în regiuni care vor fi mai potrivite pentru acestea în viitor”, a relatat ThinkProgress.

Scene din “Doamna şi Vagadondul”

 
Oamenii de ştiinţă de la Biroul Meteorologic din Marea Britanie ne avertizează că în curând, Italia ar putea fi forţată să importe ingredientele de bază pentru  a face paste, în condiţiile în care modificarea climei va face imposibilă cultivarea grâului dur.
Acesta ar putea dispărea în întregime din ţară către sfârşitul secolului.

Conexiunea Wi-Fi

 
Un raport al Departamentului de Mediu din Marea Britanei a descoperit cămodificarea climei ar putea afecta anumite infrastructuri, cum ar fi internetul wireless.
The Guardian scrie: “Temperaturile mai ridicate pot reduce aria de răspândire a comunicaţiilor wireless, furtunile pot afecta calitatea semnalului, iar verile mai uscate şi iernile mai umede pot distruge cablurile subterane”.

Un nou Titanic

 
Anul 2012 ar putea aduce un nou record al dimensiunii Mării Arctice şi al temperaturii minime înregistrate vara.
Potrivit unor observaţii recente ale sateliţilor s-a constat că este în mod cert un an cu puţină gheaţă, dar este prea devreme de spus dacă temperatura va scădea sub cea din 2007, când a fost atins recordul minim în septembrie, relatează LiveScience.
Pe măsură ce scade nivelul gheţii din Oceanul Arctic, se anticipează o competiţie a ţărilor pentru controlul culoarelor de aterizare şi al extracţiei mineralelor în regiune.
În Antarctica, o cercetare recentă a stabilit că 87% dintre gheţarii care oferă culoar de aterizare s-au retras.

Mai puţin zahăr

 
Modificarea climei a afectat deja producţia de trestie de zahăr din Indonezia, observându-se o scădere de 30% în 2011, datorită evenimentelor ce au apărut încă din 2009 ca urmare a încălzirii globale.

Şi mai puţină bere

 
Cunoscută drept producătoarea celei mai bune beri din lume, Germania ar putea suferi o reducere a producţiei, datorită schimbării climei ce induce diminuarea cantităţii de apă.
Orzul şi hameiul pot fi cultivate doar cu apă, iar folosirea unor alternative mai ieftine, cum ar fi porumbul nu este posibilă în Germania, datorită restricţiilor stricte privind ingredientele din bere.

Am plecat la pescuit

 
Potrivit unui studiu din 2002, o planetă aflată în procesul de încălzire nu este de bun augur pentru speciile care tânjesc după ape reci.
Încălzirea globală va duce la dispariţia păstrăvului şi a somonului, habitatul acestora reducându-se la 18% faţă de 38%  cât este în prezent la nivel global.
  Traducere şi editare: Cătălina Rusin
Sursa: www.financiarul.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu