Daca v-ati intrebat vreodata daca exista locuri unde nu au loc cutremure, cel mai bine este sa analizati harta cutremurelor lumii din 1898 si pana azi.
Au fost marcate toate seismele cu magnitudine mai mare de 4, fiecare seism avand un spot luminos a carui intensitate creste cu cat magnitudinea este mai mare, scrielivescience.com.
Efectul general este uluitor si dezvaluie liniile de imbinare a placilor tectonice ale Pamantului in roiuri de stele luminoase. Pe de alta parte, proiectul a oferit multe surprize. Este impresionant de mare numarul de seisme care au avut loc. Pe harta au fost marcate 203.186 de cutremure. Harta pune in evidenta Cercul de Foc al Pacificului si zona omoloaga din Atlantic, in dreapta imaginii. O alta zona delicata este din Oceanul Indian si pana in Marea Rosie.
Zonele cele mai active sunt cele de subductie, adica locurile unde placile tectonice se suprapun, una fiind fortata sa se scufunde adanc sub alta. Fortele degajate sunt uriase, aici fiind si cele mai mari cutremure de pe planeta. Autorul recunoaste ca nu a facut nimic nou, in fapt, toate datele fiind disponibile pe Internet, dar imaginea finala este demna de atentie.
In materialul video de mai jos, pentru o buna intelegere a fenomenului sunt explicate diferentele proportionale intre magnitudinea unui seism de 5 grade si a unuia de 9,5. Diferentele sunt coplesitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu