Morcovi, caise, piersici, prune, roşii, ardei gras, dovlecei, mango, ciuperci
Cremele de protecţie, vestimentaţia adecvată, dar şi alimentaţia ne pot ajuta să dobândim un bronz uniform, să ne hidratăm corespunzător şi să ne ferim de insolaţie.
Razele ultraviolete degajate de soare activează producerea de melamină (pigment al pielii). Dar, în acelaşi timp, razele ultraviolete (UV) contribuie la multiplicarea radicalilor liberi în interiorul celulelor cutanate. Astfel, se declanşează un proces de îmbătrânire prematură a pielii şi, treptat, se deschide uşa riscului major al cancerului de pielii.
Soluţia? Asigurarea unui consum suficient, sistematic de vitamine cu proprietăţi antioxidante: A, C şi E. Aceste vitamine formează o barieră naturală în calea efectelor negative ale radicalilor liberi. De asemenea, este recomandată creşterea aportului de seliniu, un antioxidant valoros, şi de betacaroten sau provitamina A. Când concentraţia acestor vitamine este suficientă, pielea noastră devine mai rezistentă, ne protejeazămai bine de UV şi se bronzează uniform.
* Vitamina C şi betacarotenul sunt depozitate în cantităţi îndestulătoare în toate legumele şi fructele verii. Beneficiile acestora sunt maxime dacă le vom mânca proaspete sau sub formă de sucuri. Concret: coacăze, agrişe, mure, fragi, ardei gras, roşii, ardei gras. Extrem de utile sunt ciupercile, mango, caisele, pepenele galben, morcovii, piersicile, dovleceii, prunele etc.
* Vitamina A se găseşte din belşug în ficat, gălbenuş, peşte gras, unt, brânzeturi.
* Vitamina E este predominantă în uleiuri vegetale, în special cele din floarea soarelui şi din porumb, în alune, migdale – care sunt suficiente pentru un mic dejun echilibrat nutriţional -, în legume proaspete.
* Seleniul este dobândit prin consumul de crustacee, fructe de mare şi peşte, ciuperci, usturoi şi ceapă, cereale complete. Trebuie să ştim că atunci când mergem frecvent la plajă, acizii graşi din membranele celulare ale pielii sunt distruşi de razele UV, pielea având tendinţa de a pierde din elasticitate şi din rezervele de apă. Pentru a stopa deshidratarea, trebuie menţinut echilibrul între lichidele eliminate şi cele consumate, inclusiv din uleiuri vegetale şi peşte bogat în acizi graşi esenţiali alpha-linolenic din familia omega-3. Iaeă recimandărileL* 1,5 – 2 litri de apă plată sau carbogazoasă, fără gheaţă, cu lămâie * 1-2 linguri de ulei din nuci, germeni de grâu sau soia ori o porţie de peşte gras (somon, sardine, ton, macrou etc.).
Şi mai reţineţi că ţigara şi alcoolul sunt duşmani ai pielii în orice moment al anului, dar mai ales vara, când UV reprezintă un element suplimentar de agresiune la nivelul celulelor epidermei.
Ciocolata
Cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec spun că nivelul ridicat de polifenoli din ciocolata neagră ar contribui la protejarea pielii de neplăcerile provocate de UV. Explicaţia? Principalul ingredient, cacao, din compoziţia ciocolatei negre, asigură o bună oxigenare şi circulaţie a sângelui la suprafaţa pielii.
Sursa: www.jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu