miercuri, 8 august 2012

Mâncarea care ne răcorește: ce sunt alimentele cu substanțe radioprotectoare


Zilele acestea ne expunem mult mai intens la radiaţiile ultraviolete. Aşa că zilele astea ar trebui să alegem alimente care conţin substanțe cu efect radioprotector ridicat, pentru a ne proteja organismul de căldură.
Cele mai bogate surse de substanţe radioprotectoare sunt fructele şi legumele colorate, ne spun specialiştii: roşii, ardei, castraveţi, caise - cât mai multe şi cât mai variate.
Secretul acestora stă în culoare, ne explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopshi: "În acele culori ale fructelor și legumelor se află substanțe care sunt protectoare: non-nutrienţii. Unii sunt antioxidanți puternici, alții sunt fitochimicale, care protejează. Au rol de detoxifiere a organismului."

PRUNE, BANANE ŞI STRUGURI
Fructele conţin cantităţi mari de apă şi, în acelaşi timp, au o densitate energetică mică: adică hidratează organismul, dar au calorii puţine. Un bun exemplu: prunele. Acestea fac bine pe caniculă, deoarece sunt foarte bogate în potasiu. Şi la fel şi bananele.
Deşi au o densitate energetică mai mare, circa 70-80 de calorii la suta de grame, bananele aduc organismului o cantitate mare de magneziu şi potasiu. Substanţe de care avem nevoie în anotimpul cald, deoarece corpul le pierde de fiecare dată când transpiră. Banana, cel mai bine ar fi preparată, pe vremea caldă, într-un shake cu apă, făcută în blender, ne spune specialistul.
Strugurii au şi ei conţinut ridicat de apă şi, deşi au mai mult zahăr, sunt fructe bune pentru oameni sănătoşi. Însă trebuie aleşi cei închişi la culoare, negri.

FRUCTELE EXOTICE
Alte fructe recomandate în sezonul cald sunt cele exotice. Deşi la noi nu prea sunt accesibile în formă proaspătă, smochinele fac foarte bine organismului încălzit.
Rodiile sunt iarăşi foarte bune şi, de asemenea, kiwi-ul. 

IAURTUL
Iaurtul se află şi el pe lista alimentelor recomandate pe căldură, tot datorită conţinutlui ridicat de potasiu şi magneziu. Produsele fermentate: iaurtul, chefirul şi sana, provin din lapte integral şi conţin multe săruri minerale, mult calciu. Şi aduc şi beneficiul pe care specialiştii îl recomandă atât de frecvent oraganismului supraîncălzit: conţinut scăzut de calorii.

PÂINE INTEGRALĂ, CARNE SLABĂ, OUĂ FIERTE

Pâinea are un conţinut important de fibre şi, integrală sau neagră, nici nu aduce un aport de calorii atât de mare pe cât s-a speculat mult timp. Fibrele din pâine ne asigură o energie constantă datorită amidonului pe care îl conţin şi care se descompune lent. Însă nu este recomandată pâinea albă perioadă asta, deoarece " doar pâinea mai neagră, din măciniş total sau integral, aduce aceste fibre, care sunt bune pe caldură."
Ouăle se pot consuma şi ele cu încredere, oul fiind un aliment complet. Pentru un om sănătos, nici consumat zi de zi, pregătit scrob sau moale, nu reprezintă o ameninţare.
Carnea slabă poate fi, de asemenea, consumată zilnic, deoarece şi de proteine avem nevoie. Însă la micul dejun şi cu atenţie la ce punem lângă ea.

Căci un alt lucru la care trebuie să dăm o atenţie deosebită în perioada de vară este felul în care combinăm alimentele. Combinaţiile nesănătoare sunt şi mai nocive organismului pe timp de vară, deoarece se împiedică unele pe altele să se digere şi devin toxice în momentul în care intră nedigerate in colon.

"Pe căldura asta, lucrul acesta face şi mai rău pentru că, pentru a digera alimentele, ai nevoie de energie. Şi în energia asta pentru digerarea alimentelor e şi energie reziduală care ne încălzeşte. Ori noi avem nevoie să ne răcorim. ", explică domnul Mencinicopschi.
Trebuie să evităm aşadar cu şi mai multă atenţie pâinea în combinaţie cu carne sau carnea alături de cartofi. Cea mai consistentă masă a zilei trebuie să rămână micul dejun.

Cu toate astea, experţii ne aduc aminte că cel mai bun alimente e o dieta sănătoasă, indiferent de sezon. 
Niciun fruct, nicio legumă, niciun aliment nu e un aliment ideal. Ideea e că dieta trebuie să fie echilibrată, doar aşa ne putem asigura cei peste 50 de nutrienţi speciali pe care corpul uman nu-i fabrică, dar de care are absolută nevoie. "Şi această necesitate foarte vastă de nutrienţi e satisfăcută doar printr-o varietate de alimente", a declarat pentruB365.ro, specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu