E greu să ne imaginăm cam cât de prost a dus-o economia Spaniei în ultimele două luni, însă ar trebui s-o facem; situaţia e la fel serioasă ca în Grecia, având însă consecinţe mai mari.
În ciuda împrumutului de 100 de miliarde de euro acordat sistemului său bancar luna trecută, Spania nu a reuşit să iasă deloc din criza bancară, arată Market Watch. Şi nici din criza datoriile externe. Iar situaţia sa fiscală se înrăutăţeşte, deoarece spaniolii sunt îngroziţi de impunerea unei a patra serii de măsuri dure de austeritate. Sistemul guvernamental regional din Spania merge şi el tot mai prost, deoarece Valencia are nevoie în prezent de un împrumut, iar Catalonia va avea şi ea nevoie de bani în curând.
În tot acest timp, nemţii, finanţatorii principali ai zonei euro, sunt sătui până peste cap de oameni care cer tot mai mulţi bani. Sunt gata să renunţe la proiectul Greciei şi vor încerca să renunţe şi la finanţarea Spaniei, exasperaţi de acest concept al unei zone euro solidare. Asta va duce la un singur lucru: criză socială şi politică, având în vedere că spaniolii şi grecii protestează în stradă, fără slujbe, din această cauză reducându-se producţia şi taxele încasate, care ar putea ajuta la rezolvarea crizei fiscale.
Cel mai recent plan al guvernului spaniol pentru a face rost de bani implică o majorare a impozitării pe consum, ceea ce ar duce la creşterea TVA la 21%, de la un nivel deja foarte ridicat de 18%. Politicienii mai cer şi o reducere a ajutorului de şomaj, o nouă scădere a salariilor şi alte concedieri în rândul bugetarilor. Planul constă în recuperarea a 110 miliarde de euro, în următorii trei ani, într-o ţară în care rata şomajului a ajuns deja la 52%.
Unde s-au dus toţi banii? Au fost înghiţiţi de multitudinea de investiţii nefericite în sectorul imobiliar, la nivel naţional, care nu au adus niciun fel de profit. Săptămâna trecută, guvenul spaniol a trebuit să cheltuiască 18 milioane de euro pentru crearea unui fond de urgenţă necesar finanţării guvernelor regionale, îngropate în datorii.
Valencia înseamnă mai mult decât soare torid şi portocale. Regiunea semiautonomă este cu un picior în groapă, având o datorie publică de trei ori mai mare decât cea a Italiei. Guvernul central nu are suficienţi bani pentru a finanţa Valencia şi Catalonia, iar zona euro nu-şi permite nici ea să finanţeze Spania. Legiuitorii germani au luat decizia neaşteptată de a bloca recapitalizarea directă a băncilor spaniole – un acord care a fost subiectul principal în cadrul summitului zonei euro de luna trecută – punând responsabilitatea tuturor noilor finanţări în sarcina statelor suverane.
Situaţia nu se va îmbunătăţi decât dacă şeful BCE, Mario Draghi, va ataca în forţă criza, fiind secondat de legiuitorii germani.
Se pare că FMI şi Germania vor amândouă ca Grecia să iasă din zona euro, având în vedere că i-au acordat deja zeci de miliarde de euro. Aşadar, cam care ar fi şansele ca acestea să mai acorde alţi bani Spaniei, în afara celor 100 de miliarde de euro? Probabil că putem ignora graba aparentă cu care a fost făcut anunţul săptămâna trecută. Nimic nu se întâmplă prea rapid în Europa, mai ales vara, dar măcar ştim în ce direcţie bat vânturile financiare. Cerul se acoperă de nori negri.
Sursa: money.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu