Șefii Uniunii Europene elaborează noi planuri pentru o „Trezorerie” unică ce va superviza taxele şi cheltuielile în cele 17 naţiuni din zona euro.
Propunerea, prezentată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, ar fi cel mai clar semn de o nouă „Statele Unite ale Europei” – cu Marea Britanie lăsată deoparte.
Planul vine în condițiile în care guvernele europene încearcă cu disperare să salveze euro de la colaps, acum câteva zile având loc o nouă cădere, iar surse de la Fondul Monetar Internaţional spun că nu ar plăti o a doua cauțiune grecească.
De asemenea, aseară s-a mai dezvăluit faptul că întreprinderile britanice întorc spatele cu privire la reglementările Bruxelles ca să acorde lucrătorilor temporari drepturi depline în ocuparea forţei de muncă, iar lanțul de supermarketuri Tesco fiind fruntaș.
Premierul britanic David Cameron se opune vehement organizării unui referendum şi consideră că „ieşirea din UE este soluţia greşită pentru Marea Britanie” însă membrii marcanţi ai coaliţiei de guvernare devin din ce în ce mai receptivi la această idee.
Miniştrii se aşteaptă ca 60 sau 70 de parlamentari britanici să sfideze înalta comandă a partidului şi sprijină apelul pentru referendum, în timp ce unii rebeli susțin că suma finală ar putea fi de până la 100 – aproximativ o treime din partidul parlamentar.
Downing Street a mărit miza dramatic. Noaptea trecută, surse de la No. 10 au insistat pe ideea că s-ar impune un bici împletit în 3, care să determine efectiv ca toți parlamentarii să intre în rând.
Cameron, care a preluat acum câteva zile personal efortul de a convinge parlamentarii să sprijine guvernul, a ajuns sub o presiune intensă din partea colegilor de Cabinet pentru a încerca să dezamorseze revolta prin oferirea de concesii sau o cale de ieşire pentru rebeli. Sursele spun că o mână de secretari particulari din parlament – de pe cea mai mică treaptă din scara guvernului – s-ar putea să demisioneze.
Planul înființării unei „Trezorerii” unice a apărut la Bruxelles, ieri, miniştrii de finanţe din Europa încercând să găsească o cale de ieşire din criza ce acaparează zona euro. Un plan de salvare la scară completă ar putea costa în jur de 1750 miliarde de lire sterline.
Sursele britanice au declarat că domnul Van Rompuy, considerat ca fiind aproape de guvernul german, a sugerat planuri pentru un „Minister al Finanţelor” care să aibă sediul fie în Frankfurt, fie în Paris. UE are deja propriul său „minister de externe”, în frunte cu Baroneasa Ashton, fostul ministru britanic al Muncii, cu sediul în Bruxelles.
O sursă înaltă din Coaliţie a declarat pentru The Sunday Telegraph: „Sunt foarte conştient de argumentele de la Bruxelles şi pe de altă parte în favoarea unei Trezorerii unice…”
În zilele următoarele urmează să aibă loc o serie de reuniuni cu privire la criza din zona euro, care va implica liderii statelor membre UE.
Ei au fost eclipsați săptămâna aceasta când surse importante de la Fondul Monetar International au indicat în particular că nu sunt dispuși să ajute în continuare Grecia, a cărei economie are o datorie restantă de aproximativ 232 de miliarde de lire sterline.
FMI, împreună cu UE şi Banca Centrală Europeană, vor evalua criza datoriilor din Grecia şi vor întocmi un raport comun la sugestia creditorilor care spun că s-ar putea să fie de acord în ceea ce privește pierderile de până la 60 la sută din implicita datorie a grecilor.
Orice sugestie că FMI nu ar fi parte a unei noi cauţiuni pentru Grecia ar putea crea panică pe pieţe şi agrava criza din zona euro.
Aşa cum domnul Cameron a condus acțiunea din acest week-end pentru a neutraliza rebeliunea Tory, Nigel Farage, liderul UKIP, a indicat faptul că partidul său s-ar putea să nu candideze la următoarele alegeri împotriva parlamentarilor care votează pentru referendum.
Sursa: The Telegraph UK
Sursa: www.infocon.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu