luni, 13 august 2012

Romania, o colonie? Cum a ajuns FMI sa ne dicteze ce sa vindem


colonie.jpg“Avem o tara. Cine vrea sa o cumpere?” Prinsa in valtoarea crizei, cu o clasa politica slaba, macinata de lupte interne, Romania a fost scoasa la mezat. Cel putin asta sustin analistii citati de DailyBusiness.ro, care afirma ca presiunile tot mai puternice, exercitate de FMI pentru privatizarea firmelor de stat, denota faptul ca misteriosul “Plan Hercule”, de “salvare” a Romaniei si Bulgariei, a inceput sa fie pus in practica.

In negocierile din aceste zile, de la Bucuresti, expertii Fondului s-au aratat nemultumiti de intarzierea procesului de privatizare la Tarom si CFR Marfa.

La CFR Marfa, trebuia ca anuntul de vanzare de actiuni sa fie publicat pana la mijlocul lunii iunie.  Nu s-a intamplat asa, cum nici listarea la bursa a Tarom, prevazuta pana la inceputul lunii iulie, nu a avut loc. Calendarul a fost intarziat pana in luna noiembrie.
Potrivit expertilor, in conditiile in care bugetul statului este in pioneze, iar Fondul Monetar International a inceput sa isi recupere cei 12,95 miliarde de euro acordati Romaniei, este de asteptat ca la finalul misiunii de la Bucuresti, olandezul Erik Jan de Vrijer sa puna piciorul in prag.
Astfel, nu este exclus ca in urmatoarele zile sa aflam detalii despre un nou calendar de privatizari, care sa includa vanzarea rapida, in acest an, a mai multor firme de stat, ceea ce pentru unii analisti ar insemna “o sinucidere economica”.
FMI vrea privatizarea companiilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz,TransgazOltchim, Tarom si CFR Marfa. Pe lista ar putea fi incluse, mai repede decat era prevazut, si Posta Romana, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti.
“Sectorul energetic, agricultura, resursele naturale nu ar trebui vandute. Spun asta de ani de zile. Intre timp, insa, cu complicitatea politicienilor si FMI, ne-am scos tara la mezat pe bani putini”, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
Romania a devenit o colonie, in care strainii profita de incapacitatea clasei politice, de interesele meschine ale unor decidenti locali, al caror singur scop este imbogatirea cu orice pret”, a mai spus acesta.
Economic, Romania este de multa vreme subjugata capitalului strain, care conduce din umbraIlie Serbanescu, analist economic
Declaratiile tot mai evidente de nemultumire ale expertilor FMI vin sa confirme speculatiile potrivit carora Romania nu mai este de mult condusa de la Bucuresti, si ca decizia, cel putin la nivel economic, a trecut in mainile expertilor straini.
In aceasta situatie, potrivit unor economisti, se confirma ca Romania a cedat din suveranitate, asa cum nu de mult, presedintele suspendat Traian Basescu afirma ca este absolut necesar daca dorim sa iesim din criza.
Situatia negocierilor de la Bucuresti aduce aminte si de mult discutatul Plan Hercule, propus de parlamentarul german Jorgo Chatzimarkakis. Acesta sustinea, anul trecut, intr-un interviu pentru Euractiv, ca in cazul Greciei, Romaniei si Bulgariei, trebuie pus piciorul in prag.
“Trebuie sa folosim asistenta tehnica pentru a depasi problemele din Grecia, Romania si Bulgaria”, a declarat Chatzimarkakis.
Comisia Europeana analizeaza un plan de a gestiona direct fondurile regionale in Grecia, Bulgaria si Romania, in conditiile in care administratiile acestor tari nu sunt capabile sa faca acest lucru”, a adaugat acesta. Detalii puteti citi aici.
Planul trebuia sa prevada, printre altele, transferarea administrarii fiscale, a privatizarilor si gestiunea investitiilor din bani europeni catre experti straini.
Ce s-a intamplat cu acest plan? A ramas un mister. Nimic la nivel oficial. Realitatea va demonstra daca suntem in plan sau a fost vorba doar de un exercitiu de imaginatie.
Macar daca ar veni cativa experti straini care sa faca ordine in mediul birocratic si corupt din RomaniaCristian Parvan, secretar general AOAR
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), afirma anterior ca daca un asemenea plan exista, el se va concentra, probabil, pe resurse si agriculturra.
“Noi, spre deosebire de greci, nu prea mai avem ce privatiza. Poate gazul, ceva filiale electrice, Posta, CEC-ul, sarea si cam atat. Asa ca mizele unui astfel de plan ar fi, cel mai probabil, agricultura, investitiile din banii UE si administrarea fiscala”, a spus Parvan.
“Sa spunem lucrurilor pe nume. Ne-am dovedit incapabili sa ne administram singuri”, a mentionat reprezentantul AOAR.
Afirmatia nu este pentru toata lumea atat de socanta cat ar parea la prima vedere.
Noi ne-am pierdut de mult suveranitatea, inca de pe vremea cand negociam sa intram in NATO. Am ajuns la mana altora, trebuie sa jucam cum vor ei, de vrem sau nu”, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
“Insa ar trebui sa ne uitam la unguri, la polonezi si chiar si la bulgari, care reusesc, intr-un fel sau altul, sa isi promoveze interesul national. Noi ? Ne-am vandut cu totul, fara nicio ezitare”, a adaugat acesta.
“FMI a constatat ca se afla intr-o tara semi-colonie, care nu are guvern”, a declarat, anul trecut, actualul presedinte interimar Crin Antonescu, pe vremea cand era in Opozitie.
“Asta i-a spus-o presedintele Romaniei (Traian Basescu - n.r.) domnului Jeffrey Franks (fostul sef al delegatiei FMI - n.r.) - vino sa discutam noi, nu il mai baga in seama pe ala, ca Romania n-are guvern, eu sunt guvernul. FMI a constatat ca aceasta tara, aceste autoritati, nu doresc decat niste sume enorme de bani pentru a castiga alegerile. Si atunci, evident ca FMI, ca orice banca, si-a impus conditiile si practic, prin aceste conditii, a guvernat Romania“, afirma la acea vremeCrin Antonescu.
Ce spune el in prezent? Ca “Romania isi va asuma toate angajamentele luate in fata FMI”. La randul sau, premierul Victor Ponta a anuntat, recent, ca ar vrea un nou acord de tip preventiv, de asistenta, cu Fondul Monetar International, din 2013.
autor: Adrian Negrescu
Sursa: gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu