Austria, Finlanda, Germania si Olanda trebuie sa se pregateasca sa paraseasca zona euro si sa creeze o noua moneda, sustine Hans Olaf Henkel, fostul sef al Federatiei Germane a Industriei (BDI), intr-un articol publicat, ieri, de Financial Times. Masura face parte dintr-un plan C de salvare a Europei.
Henkel, fost sustinator al monedei europene, este de parere ca europoliticienii si-au incalcat toate promisiunile din Tratatul de laMaastricht. Grecia nu doar ca a fost admisa in zona euro din motive politice, dar si regula fundamentala potrivit careia "niciun stat membru nu trebuie sa depaseasca deficitul bugetar anual de 3% din PIB", a fost incalcata de zeci de ori.
Penalizarile obligatorii nu au fost niciodata aplicate, iar clauza de ''no bail-out”, prin care statele membre nu pot fi obligate sa corecteze erorile unui partener nu a fost eliminata dupa primul pachet de salvare a Greciei.
Henkel crede ca un euro de ''talie unica'' s-a dovedit a fi o moneda de 'talia nimanui''. Avand acces la rate ale dobanzilor la niveluri mult mai scazute decat cele germane, politicienii eleni au acumulat datorii imense. Totodata, banca Spaniei a urmarit umflarea bulei imobiliare fara a fi capabila sa creasca ratele dobanzilor. Cat despre tarile sud-europene, acestea si-au pierdut competitivitatea, potrivit fostului sef al BDI.
Henkel sustine ca euro dezbina Europa mai mult decat sa o uneasca. De pilda, studentii din Atena, somerii de laLisabona si protestatarii de la Madrid se plang de masurile nationale de austeritate si protesteaza deopotriva, impotriva cancelarului german, Angela Merkel.
Moneda europeana produce o ruptura adanca intre tarile care au adoptat deja euro si cele care n-au facut inca acest lucru.
Afectate de criza financiara, numeroase institutii bancare sunt inca instabile, iar tarile din zona euro se confrunta cu datorii uriase. Exista insa, o alternativa la toate acestea.
Planul A, acela de a mentine euro pe linia de plutire si de a apare moneda, este in detrimentul tuturor, afirma Henkel. Acordurile de salvare au condus zona euro pe drumul alunecos spre iresponsabilitatea unei uniuni a transferului. Cu alte cuvinte, competitia dintre politicienii din zona euro se va concentra pe cine primeste cel mai mult in detrimentul altora. Iar rezultatul este unul previzibil: datoriile si inflatia vor creste, iar nivelul de trai va scadea.
Planul B vizeaza intrarea in incapacitate a statului elen. Economistul George Soros afirma ca defaultul Greciei trebuie sa aiba loc intr-o maniera ordonata, daca grecii nu vor sa paraseasca zona euro (lucru care ar presupune riscuri prea mari pentru a fi asumate de cineva). Insa o asemenea perspectiva ar duce la jefuirea institutiilor financiare de catre locuitorii din Atena.
Planul C se refera la Austria, Finlanda, Germania si Olanda, tari ce vor trebui sa plece din zona euro pentru a creea o noua moneda, fara insa a distruge euro. Practic, un „euro” cu mai putin valoros va imbunatati competitivitatea tarilor ramase in UE si va stimula cresterea economica a acestora, crede Henkel. Mai mult, tarile care nu se afla in zona euro vor putea adera la noua uniune monetara.
Al treilea plan de salvare a Europei presupune insa patru dezavantaje, si anume: acesta salveaza insa bancile, si nu tarile, Germania si partenerii sai vor trebui sa renunte la o mare parte din garantii pentru a refinanta Grecia, Portugalia si alte state care au nevoie de ajutor financiar, aflandu-se in impas la ora actuala.
De asemenea, solutia presupune si crearea unei noi Banci Centrale Europene (BCE), care n-ar trebui sa fie condusa de un german, iar politica de intrare in noua uniune monetara ar fi similara cu cea de aderare la zona euro.
In prezent, Angela Merkel se confrunta cu reale probleme. Cancelarul german trebuie sa se focalizeze pe salvarea tarilor din zona euro, si nu pe salvarea monedei europene, sustine Henkel in Financial Times.
Sursa: m.incont.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu