Ziua de 15 August reprezintã, în calendarul ortodox, cea mai mare sãrbãtoare religioasã a verii
si anume Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, sãrbãtoare prin care se cinsteste moartea si înãltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare mai este cunoscutã în popor si ca Sântãmaria sau Uspenia. Aproape 2,3 milioane de romani îsi vor sãrbãtori si onomastica de Sfânta Maria. Dintre acestia, majoritatea poartã numele de Maria, Marian, Mariana sau Mãrioara.
Inainte de aceasta sarbatoare se tine un post de doua saptamani, in perioada 1-15 august. Postul acesta isi are inceputurile din secolul V, atunci cand cultul Maicii Domnului a fost dezvoltat si a inceput sa se celebreze Adormirea ei. Initial, in unele parti se postea doar o zi, la Constatinopol se postea patru zile, iar la Ierusalim opt zile.
Totodata, rasaritenii posteau in august, iar apusenii in septembrie. Alegerea datei si a perioadei postului a avut loc doar in secolul al XII-lea, cand la Sinodul local din Constantinopol (1166), patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi a hotarat ca postul sa inceapa in data de 1 august si sa dureze pana la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.
Sfanta Maria Mare este sarbatoarea ce aminteste de acel momentul mortii Fecioarei Maria, "adormirea" ei, moment in care trupul si sufletul i-au fost ridicate la ceruri de Iisus Hristos. Sarbatoarea comemoreaza atat moartea, cat si invierea si slavirea Maicii Domnuluil.
La noi in tara exista diverse traditii specifice acestei sarbatori. De Sfanta Maria Mare, la icoana Fecioarei Maria se pun flori proaspat culese.
Totodata, se spune ca in aceasta zi, in casele unde sunt fete de maritat, se spala icoana Maicii Domnului cu flori de busuioc, fapt ce le va ajuta pe acestea sa aiba noroc in dragoste.
Navalnicul, un fel de feriga, o planta cu proprietati medicinale si care creste in locuri umede, ascunse, de regula prin paduri, se culege in aceasta zi de catre femeile mai in varsta. Planta respectiva le este apoi daruita fetelor tinere pentru a-si gasi un sot bun si gospodar.
In acelasi timp, in unele zone, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, femeile duc fructe la biserica pentru a fi sfintite, apoi le dau de pomana pentru sufletele celor morti.
Daca in aceasta zi de 15 august vor inflori trandafirii, se spune ca va urma o toamna lunga.
De Sfanta Maria Mare se angajeaza, in special la tara, persoane care se pazeasca viile.
Totodata, de Adormirea Maicii Domnului este sarbatorita si Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind patroana marinarilor. In aceasta zi, mai ales in orasele de la Dunare sau Marea Neagra, se organizeaza diverse serbari.
Graul se seamana in perioada dintre cele doua sarbatorii ale Sfintei Marii, intre 15 august si 8 septembrie, aceasta fiind cea mai potrivita perioada. Se spune ca sarbatoarea Adormirii incheie un ciclu care va fi redeschis de cea a Nasterii Fecioarei – Sfanta Maria Mica.
Sunt foarte multe biserici si manastiri care poarta acest hram si unde an de an se organizeaza pelerinaje in aceasta zi. Cel mai cunoscut pelerinaj cu acest prilej se face la Manastirea Nicula, unde se gaseste o Icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. An de an aici se aduna mii de credinciosi pentru a se ruga si a se inchina icoanei.
Traditii si obiceiuri
In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile. Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.In aceasta zi se organizau
targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.
surse
Sursa: adevarul2012.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu