Patrunjelul se poate gasi pe tot parcursul anului si este bine sa fie consumat cat mai des datorita inaltelor sale proprietati nutritive.
Din farmacia naturii...patrunjelul!
Originar din zonele mediteraneene ale Europei de sud, patrunjelul (Petroselinum crispum) a fost mai intai folosit ca planta medicinala si apoi a fost adoptat in arta culinara; patrunjelul contine doua tipuri de compusi cu rol deosebit de benefic asupra sanatatii noastre:
- Uleiuri volatile (miristicin, limonene, eugenol)
- Flavonoide (apigenina, crisoeriol, luteolin)
Uleiurile volatile din patrunjel
Despre uleiurile volatile din compozitia patrunjelului, s-a demonstrat ca inhiba formarea si multiplicarea celulelor tumorale, la animalele de laborator, mai ales in cazul celulelor tumorale din cancerul pulmonar.
Uleiurile volatile mai au un rol deosebit in organism: activeaza o enzima denumita glutation-transferaza, al carei principal rol este neutralizarea radicalilor liberi (compusi toxici pentru celule).
Uleiurile volatile din compozitita patrunjelului sunt recunoscute ca factori neutralizanti pentru anumite substante cancerigene precum cele din fumul de tigara.
Consumul patrunjelului devine , prin urmare, o recomandare benefica tuturor fumatorilor si tuturor celor care isi doresc sa aiba grija de propria sanatate!
Flavonoidele din patrunjel
Flavonoidele din patrunjel: apiina, apigenina, crisoeriol, luteolina sunt antioxidanti puternici (elimina radicalii liberi din organism) si au actiune anticancerigena.
sursa foto:sxc.hu
Beneficiile patrunjelului
Patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina K, C si A. De asemenea, patrunjelul contine foarte mult fier si acid folic, fiind un excelent antianemic!
Uleiurile volatile si flavonoidele din compozitia patrunjelului lupta impotriva celulelor canceroase si a radicalilor liberi.
Din compozitia patrunjelului amintim:
Fibre: 60g patrunjel contin 2g fibre si 1,8 g proteine
Vitamina A
Vitamina A este un antioxidant cu rol in cresterea imunitatii naturale; 60g patrunjel contin 5055 UI vitamina A, adica 100% din doza zilnica recomandata!
Vitamina C
O cantitate de 60g de patrunjel contine 80 mg vitamina C, adica 133% din doza zilnica recomandata.
Consumul crescut de vitamina C se asociaza cu preventia si scaderea riscului de a dezvolta cancer de colon, ateroscleroza (depozit de grasimi la nivelul vaselor), diabet, astm si poliartrita.
Vitamina C creste foarte mult rezistenta la infectii prin stimularea imunitatii.
Vitamina K
Vitamina K este indispensabila pentru sinteza factorilor coagularii; 60 g patrunjel contin necesarul de vitamina K pentru 2-3 saptamani!
sursa foto:sxc.hu
Complexul de vitamine B
- Riboflavina-B2
- Tiamina-B1
- Niacina-B3
- Vitamina B6
- Acid folic (30% din doza zilnica recomandata)
- Acid pantothenic- B5
Vitamina E
Acizi grasi omega 3 si omega 6
Minerale
- Potasiu
- Calciu
- Fosfor
- Sodiu
- Magneziu
- Fier
- Zinc
- Cupru
- Mangan
- Seleniu
Antioxidanti puternici: luteina, zeaxantina, flavonoide
Uleiuri volatile
Data viitoare cand “va intalniti” cu verdele patrunjel, nu-l “ignorati”, recunoasteti-l si folositi-l, ca pe unul din cei mai de nadejde aliati ai sanatatii celor mari si celor mici!
sursa foto:sxc.hu
articol de Ioana p.
Sursa: www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu