Teoria revarsării bruşte a Mediteranei în Marea Neagră a fost lansată de doi cercetători americani oceanologi, William Ryan şi Walter Pitman. Cercetările lor au început în anii '60, dar puzzle-ul era prea complicat, şi abia prin 1990 începuse să se dezlege cu adevărat. Echipa lor a cules mostre de sedimente de pe fundul Mării Negre, care încifraseră în ele o istorie plină de surprize.
Zonele care au fost inundate au oferit sedimente care aparţineau evident unui ţinut uscat, inundat brusc de o apă sărată. Datările celor doi cercetători plasează catastrofa acum circa 7.600-7.500 de ani, deci pe la 5.500 i.Hr. Facerea Lumii e plasată, de tradiţie, în anul 5.508. După încetarea prăpădului se năştea, într-adevăr, o lume nouă, scrie evz.ro.
În 1998, William Ryan şi Walter Pitman au scris împreună cartea "Potopul lui Noe (apărută şi la noi, la Editura Dacica). BBC a făcut un documentar pe baza acestei cărţi, iar teoria lor a fost preluată şi dezbătută de lumea ştiinţifică. Între cei care i-au susţinut pe cei doi, se numără şi Robert Ballard, descoperitorul Titanicului, care în anul 2.000 a plecat în căutarea aşezărilor neolitice aflate pe fundul mării.
Ballard a găsit unelte şi resturile unei aşezări umane, la 95 metri adâncime, însă analizele nu au fost suficient de concludente pentru a clasa aceste vestigii drept antediluviene. S-au detectat apoi construcţii rectangulare de piatră, la 150 m adâncime, s-au analizat moluşte extrase din aceste aşezări, care s-au dovedit a fi de apă dulce, iar cercetările au continuat.
În România, biologul roman Sergiu Haimovici a subscris teoriei lui Ryan şi Pitman, arătând că apariţia speciilor acvatice mediteraneene Spondilus Gaederopus şi Sparus Aurata pe litoralul românesc al Mării Negre nu se poate explica decât prin acest eveniment al revărsării bruşte a Mediteranei. Cel care a contestat puternic, cu ecouri în cercurile ştiinţifice străine, a fost geologul Liviu Giosan, de la "Woods Hole Oceanographic Institution" din Massachusetts. El a făcut cercetări în Delta Dunării şi a ajuns la concluzia că, dacă a avut loc un asemenea eveniment, acesta a fost de proporţii mult mai mici, nivelul Mării Negre ridicându-se cu doar 10 metri.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu