Verdele ramane culoarea principala a sanatatii pentru alimente, dar si negrul castiga teren.
Afla care sunt cele mai sanatoase 8 alimente negre si ce beneficii ofera pentru sanatate atunci cand sunt incluse in mod regulat in alimentatia ta.
Chiar daca nu le gasesti intotdeauna la supermaket, alimentele negre merita efortul depus pentru procurarea lor, prin beneficiile excelente asupra sanatatii tale.
Fructe de padure negre
Murele si afinele sunt cele mai pretioase fructe de padure, pe care este indicat sa le consumi cat mai des in sezon. Polifenolii din fructele de padure inchise la culoare au un efect puternic de protectie a creierului impotriva efectelor imbatranirii. Murele au si un continut foarte ridicat de fibre solubile, excelente pentru digestie.
Orez negru
Orezul alb decorticat este cel mai folosit in bucatarie, dar si cel mai putin benefic organismului. Orezul brun este mai bogat in antioxidanti, dar orezul negru este si mai benefic pentru sanatate prin modul in care protejeaza celulele de radicali liberi. In plus, orezul negru contine o cantitate ridicata de vitamina E, ce joaca un rol important in stimularea sistemului imunitar.
Fasole neagra
Consumul de fasole neagra este recomandat mai des decat cel de fasole galbena si rosie dintr-un motiv simplu: acest tip de fasole are un continut mai ridicat de bioflavonoizi. Compusii din boabele de fasole neagra protejeaza organismul impotriva aparitiei premature a cancerului.
Smochine negre
Smochinele proaspete sunt delicioase si sanatoase, dar cele mai bune sunt smochinele cu coaja inchisa la culoare. Aceste fructe constituie o sursa importanta de calciu si contin cantitati mari de fibre si minerale ca potasiu si mangan. Smochinele negre sunt si mai dulci decat alte varietati, astfel incat pot fi un desert delicios fara vreun adaos.
Linte neagra
Dintre varietatile de linte, cea neagra are cel mai ridicat continut de fier. O sursa buna de proteine de origine vegetala, lintea este bogata si in fibre solubile care contribuie la scaderea colesterolului "rau" LDL. In plus, un studiu realizat la Universitatea din Illinois a gasit si o legatura intre consumul de linte neagra si cresterea imunitatii.
Paste negre
Pastele fainoase negre pot fi o alternativa excelenta chiar si pentru cele obtinute din faina integrala. Culoarea pastelor negre este data de cerneala de sepie, ce are proprietati benefice importante pentru sanatate. Cerneala poate incetini dezvoltarea de vase sanguine noi, proces legat de aparitia cancerului.
Soia neagra
Aceasta leguma ofera o alternativa excelenta la proteinele de origine animala, dar cea mai laudata varietate de soia este cea neagra, considerata mai sanatoasa decat cea galbena sau verde. Soia neagra reduce riscul aparitiei unor afectiuni cardiace, inclusiv tromboza venoasa profunda.
Ceai negru
Ceaiul verde este adesea laudat pentru continutul ridicat de antioxidanti, dar ceaiul negru are si un beneficiu suplimentar. Consumul regulat al acestui tip de ceai scade riscul infarctului, iar o ceasca de ceai negru dupa un efort fizic grabeste procesul de recuperare al muschilor.
Autor: Iulia Anghel
Sursa: sanatate.ele.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu