marți, 4 decembrie 2012

9 mistere ale istoriei inca nerezolvate

Desi indelung dezbatute de oamenii de stiinta, anumite evenimente din istoria umanitatii au ramas fara raspuns chiar si in zilele noastre. Iata care sunt cele mai cunoscute 9 mistere ale istoriei ramase inca nerezolvate.

1. Orasul pierdut al Atlantidei
Atlantida, taramul prosper care a disparut brusc, fara sa lase nimic in urma, a fascinat milioane de oameni. Inca din cele mai vechi timpuri, oameni de stiinta si nu numai au incercat sa localizeze orasul pierdut/disparut al Altlantidei. Renumitul filosof grec, Platon, sustinea ca Atlantida a existat undeva in mijlocul Atlanticului, chiar in dreptul Coloanelor lui Hercul, astazi Stramtoarea Gibraltar. Prin 1882, cand oceanele nu erau mai deloc cunoscute, autorul Ignatius Donnelly descria in cartea sa „Atlantis, the Antediluvian World”, procesul prin care acest taram s-ar fi scufundat din cauza miscarilor placilor tectonice, pe verticala. Donnelly credea ca in anumite zone, Atlanticul avea numai cateva zeci de metri adancime, iar acele zone ar fi putut constitui candva insula Atlantida.
Fascinatia pentru taramul Atlantidei a mers atat de departe, incat au fost emise cele mai fanteziste teorii si explicatii cu privire la locul in care s-ar fi putut afla. Una din cele mai impartasite teorii situeaza orasul pierdut al Atlantidei in Oceanul Atlantic, in nordul Groenlandei. Se crede ca, locul unde a inflorit una din cele mai prospere civilizatii a disparut in urma unui potot dezlantuit in jurul anului 5.000 i.Hr, poate chiar potopul biblic.

2. Disparitia civilizatie de pe Valea Indusului
Civilizatia Indus, cunoscuta si ca Harappan, una din cele mai vechi civilizatii urbane ale lumii antice, a trait in urma cu aproximativ 4.000 de ani pe actualul teritoriu al Indiei, Pakistanului, Bangladeshului si Nepalului.
Cu o infrastructura deosebit de moderna pentru aceea perioada, civilizatia de pe Valea Indusului dispunea, asa cum au aratat descoperirile ulterioare, de un sistem perfectionat de canalizare care permitea alimentarea cu apa a oraselor. Prolifica civilizatie, care pare sa fi constituit circa 10% din populatia lumii, a disparut in mod misterios. Din cauze necunoscute, orasele civilizatiei Indusului au fost distruse, iar oamenii le-au parasit, migrand catre est.
Una din teoriile vehiculate de catre oamenii de stiinta este pune motivele disparitiei civilizatiei Indusului pe baza schimbarilor climatice. Potrivit Live Science, civilizatia a luat nastere intr-un moment propice cand scaderea in intensitate a ploilor musonice a transformat Valea Indusului intr-un loc fertil. Cu timpul, din cauza schimbarilor climatice (ploile au devenit din ce in ce mai rare), solul a devenit arid si nu a mai permis practicarea agriculturii, fapt ce a fortat migrarea civilizatiei catre zone mai fertile.

3. Manuscrisul lui Voynich
In 1912, intr-o biblioteca din Roma, Wilfried Michael Voynich gaseste ceea ce avea sa devina unul din cele mai bizare documente redactate vreodata. Vechi de 500 de ani, manuscrisul cuprinde 240 de pagini redactate intr-un alfabet necunoscut, ilustratii, semne zodiacale complexe sau plante inexistente pe pamant. Decriptarea documentului s-a dovedit a fi imposibila chiar si pentru cei mai buni criptografi din lume si, pana acum, nici macar unul din misterele care inconjoara documentul nu a fost elucidat. Autorul, originea documentului, bizarele imagini sau limba in care a fost redactat raman in continuarea o enigma.
Multi cred ca documentul este doar o farsa, insa lingvistii sustin ca au dovezi care arata ca inscriptiile din manuscris urmeaza regulile si structura unei limbi.
Teoriile privind intelesul manuscrisului lui Voynich sunt multiple. Potrivit uneia dintre ele, documentul ar fi fost redactat in scop farmaceutic, fiind, cel mai probabil, un manual de medicina timpuriu, noteaza descopere.ro. O alta varianta este cea care catalogheaza manuscrisul drept un manual de alchimie in timp ce, cele mai indraznete teorii, sustin ca manuscriusul este un manual de instructiuni lasat omenirii de catre o rasa extraterestra.

4. Monolitii din Carnac
In Bretonia franceza, la Carnac, exista peste 3.000 de megaliti (monument preistoric funerar sau religios, alcatuit dintr-un bloc de piatra bruta), insiruiti pe o distanta de 12 kilometri. Se presupune ca ansamblul de la Carnac a fost construit in jurul anului 3.300 i.Hr. Potrivit legendelor locale, monolitii reprezinta, de fapt, o legiune romana transformata in piatra de vrajitorul Merlin sau Cornelius Saint.
Teoriile mai moderne sustin ca pietrele de la Carnac ar fi fost folosite pe post de observatoare astronomice sau ca faceau parte dintr-un sistem antic de depistare a seismelor. Originea pietrelor, precum si scopul lor sau detaliile despre civilizatia care le-a contruit raman, insa, un mister.

5. Craniile de cristal
Cazul celor 13 cranii de cristal, gasite pe teritoriul Americii Centrale si de Sud, reprezinta unul din cele mai fascinate mistere ale istoriei moderne.
Probabil ca unul din cele mai faimoase cranii este cel gasit de Mitchell-Hedges la varsta de 17 ani. In primulrand, spre deosebire de celelalte cranii de cristal care au o structura mult mai stilizata, acesta seamana foarte mult cu un craniu uman, mai ales in ceea ce priveste structura maxilarului. In doilea rand, este greu de spus cum a fost construit craniul descoperit de Mitchell-Hedges. Cercetarile arata ca acesta a fost sculptat in sens invers al axei naturale a cristalului, proces care nu doar ca ar fi fost imposibil de realizat cu unelte rudimentare, dar este imposibil de repordus chiar si de cei mai talentati sculptori ai zilelor noastre.
Chiar daca nici originea si nici scopul craniilor de cristal nu au fost inca elucidate, teoriile nu au intarziat sa apara. Una din cele mai vehiculate si plauzibile teorii este ca respectivele cranii au fost sculptate de catre maiasi sau azteci. Cu toate acestea, faptul ca au fost create cu ajutorul unei tehnologii care nu era disponibila nici aztecilor si nici maiasilor, a dat nastere unor teorii cat se poate de fanteziste. Potrivit uneia dintre ipoteze, aceste cranii contineau informatii si imagini ale unor civilizatii exatraterestere, care reprezentau mesajul lor catre omenire.

6. El Dorado, orasul bogatiilor de nedescris
El Dorado, orasul bogatiilor de nedescris ingropat in inima Amazonului si a muntilor Anzi a infierbantat mintile conchistadorilor spanioli in secolul XIV. Sapte secole mai tarziu, fascinatia continua. Exploratorii inca mai spera sa gaseasca orasul pierdut undeva in jungla amazoniana, pe pliscurile muntilor peruani sau pe fundul unui lac columbian.
Legenda Omului de Aur (El Dorado) are la baza ceremonia de incoroarea a unui trib izolat: Muisca. Conform ritualului, trupul gol al regele care urma sa fie incoronat era acoperit cu rasina si praf de aur. Cand regele era pregatit, se urca impreuna cu membri tribului pe o pluta construita in prealabil si umpluta cu parfumuri, aur, pietre pretioase si alte giuvaieruri. Acompaniati de muzica, batai de toba si cantece, pluta pornea spre mijlocul lacului. Odata ajunsi acolo, se lasa liniste, iar regele si ceilalti membri ai tribului aruncau giuvaierurile in apa ca ofranda adusa zeului lacului.
7. Misterul statuilor din Insula Pastelui
La mai bine de 4.000 de kilometri distanta de coasta de vest a Americii de Sud, in mijlocul Pacificului, se afla o insula care adaposteste una din cele mai mari enigme ale omenitii. Este vorba de Insula Pastelui si giganticele statui Moai.
De-a lungul Insulei Pastelui sunt insirate aproximativ 1.000 de astfel de statui. Nimeni nu stie cum au fost create sau transportate acestea de catre o populatie primitiva ca cea care a populat Insula Pastelui, care nu avea instrumente din metal sau tehnologia rotii. Nici motivul care a stat la baza construirii statuilor Moai nu este, de fel, cunoscut.
Potrivit descoperirilor arheologice, cea mai mare parte din statuiile Moai au fost sculptate in cariera Rano Raku. Misterul consta in in maniera in care o civilizatie primitiva, care nu avea tehnologia rotii, a reusit sa transporte uriasele statui. Legenda spune ca statuiile „au mers” din cariera pana pe platforma insulei, de unde se poate concluziona ca statuiile ar fi fost transportate in picioare.
In ceea ce priveste semnificatia statulor Moai, parerile sunt impartite. Unii cercetatori sunt de parere ca statuiile ar fi reprezentarile unor zeitati ale bastinasilor in timp ce altii sustin ca semnificatia statuiilor poate fi regasita chiar in denumirea acestora. Localnicii se mai refera la statuile moai prin sintagma „arena ora ata atepuna”, ceea ce se poate traduce ca „fata vie a stramosilor nostri”. Cu alte cuvinte, fiecare statuie ar reprezenta un sef de trib din trecut. Dimensiunea statuilor era insluentata de puterea sociala si economica a sefului de trib. Astfel ca, in functie de importanta acestuia, statuile puteau avea intre 3 si 8 metri inaltime.

8. Misterul asasinarii lui John f. Kennedy
Pe 22 noiembrie, 1963, la orele 12:30, cel de-al treizeci si cincelea presedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy, este impuscat fatal in timpului unei parade prezidentiale in Dallas, Texas. Cateva zeci de minute mai tarziu, este arestat Lee Harwey Oswald, sustinator declarat al regimului lui Fidel Castro. Mai mult decat atat, arma cu care s-a tras, purta amprentele lui. Cazul parea ca si rezolvat, numai ca, la doua zile dupa arestarea sa, Oswald este asasinat la randul lui de Jack Ruby, proprietarul unui club de striptease. Legatura dintre cei doi nu a fost nici pana astazi elucidata.
Pe langa aceasta legatura misterioasa, comisia Warren, insarcinata cu investigarea asasinatului, s-a lovit de mai mult aspecte cel putin bizare ale anchetei. Sper exemplu, limuzina cu care se deplasa Kennedy a fost spalata inainte sa poata fi examinata, fotografiile autopsiei lui Kennedy au disparut, iar trupul acestuia, in loc sa fie examinat de un medic legist, a fost dus la Washington.
Misterul care invaluia moartea presedintelui au fost o baza buna pentru dezvoltarea a numeroase teorii ale conspiratiei. Multe dintre acestea fac referiri la musamalizari ale CIA, FBI, mafie, exilati cubanezi sau Blocul Sovietic.

9. Misteriosul Stonehenge
La 13 kilometri nord de Salisbury se afla una din cele mai fascinante si cunoscute enigme ale omenirii: Stonehenge. Misteriosul monument pare sa fi fost construit in jurul anilor 2.200 – 2.500 i. Hr, in trei etape. Este alcatuit din 30 de blocuri de piatra asezate vertical, deasupra carora sunt asezate orizontal alte 30 de blocuri de piatra. Este doar unul din cele patru cercuri alcatuite din 110 piese in mijlocul carora se afla 56 de morminte.
Cine a construit aranjamentul de la Stonehenge, cum si de ce ramane inca un mister. Multa vreme s-a vehiculat ca Stonehenge ar fi fost un loc de celebrare a mortilor sau un observator astronomic. Potrivit unor studii ar exista o legatura intre monumentul preistoric si solstitiul de iarna.
Felul in care a fost construit Stonehenge reprezinta, de asemenea, un mister. Potrivit anumitor ipoteze, pietrele au fost transportate pe distante considerabile doar cu ajutorul scripetilor, proces ce ar fi necesitata nu doar multa ingeniozitate, ci si un numar destul de mare de oameni si foarte mult timp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu