joi, 20 decembrie 2012

Amoxicilina, mai mult rău decât bine!


Amoxicilina, mai mult rău decât bine!Un antibiotic foarte folosit, dar asociat cu stare de vomă, erupţii, diaree 
Amoxicilina, unul dintre antibioticele cele mai prescrise de medici, ar fi nu doar inutilă în cazurile de tuse, ci şi responsabilă de numeroase efecte nedorite, susţine un studiu publicat recent în prestigioasa revistă de specialitate The Lancet. 

În otite, infecţii asociate unor bronşite, infecţii urinare, abcese dentare, infecţii digestive... şi în multe alte afecţiunii medicii recomandă amoxicilină, fără îndoială cel mai prescris antibiotic la ora actuală. De altfel, acest antibiotic are peste 90 de versiuni generice. Iată că un grup de cercetători britanici de la Universitatea de Southampton insistă într-un studiu asupra efectelor secundare ale acestui antibiotic. În opinia acestora, în unele cazuri, amoxicilina ar face mai mult rău decât bine. 

Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au monitorizat peste 2.000 de adulţi din diferite ţări europene, cu infecţii respiratorii cu complicaţii. Jumătate dintre aceşti pacienţi au primit amoxicilină de trei ori pe zi timp de o săptămână, cealaltă jumătate, doar un medicament placebo. Cercetătorii au avut surpriza de a constata că sunt puţine diferenţe semnificative în privinţa duratei simptomelor înregistrate între pacienţii aflaţi sub tratament cu amoxicilină şi cei cu placebo, inclusiv la pacienţii cu vârste de peste 60 de ani, la care antibioticele par să aibă mai puţine efecte. 

Interesant este că studiul demonstrează, totodată, că majoritatea pacienţilor cărora li s-a administrat antibiotic au prezantat diverse simptome cum ar fi stare de vomă, erupţii cutanate sau diaree. Tocmai aceste manifestări i-au condus pe autorii studiului la concluzia care face obiectul articolului publicat în The Lancet că amoxicilina este asociată cu multe simptome. A prescrie amoxicilină persoanelor a căror infecţie ORL nu evoluează în pneumonie nu are nici un efect asupra tusei, în schimb poate provoca simptome nedorite, spun cercetătorii britanici.  

Studiul de la Universitatea de Southampton reprezintă un avertisment şi pentru români. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, atrage atenţia asupra automedicaţiei în special cu antibiotice. De altfel, o anchetă a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente arată că peste 60% dintre părinţi dau copiilor medicamente fără recomandarea medicului. Rezultatul: creşterea rezistenţei unor bacterii precum pneumococul, stafilococcul auriu şi escherichia coli. Aceeaşi anchetă mai arată că peste 50% din părinţi dau copiilor medicamente fără a consulta medicul, pentru tuse, febră, dureri în gât. Profesorul Streinu Cercel recomandă consultarea medicului şi evitarea automedicaţiei mai ales în acest sezon când răcelile şi gripele sunt mai frecvente pe care avem tendinţa de a le trata în special cu antibiotice.  

Şi autorităţile sanitare din Franţa constată cu îngrijorare o creştere a “consumului” de antibiotice. Astfel, la francezi consumul de antibiotice este de două ori mai mare comparativ cu cel înregistrat la germani  sau la englezi şi de trei ori mai mare comparativ cu olandezii. 

Sursa: jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu