Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter s-a petrecut, vineri, în largul coastei de est a celei mai mari insule japoneze, Honshu, fiind urmate de mai multe replici puternice. Un tsunami cu o înălțime de un metru a lovit coasta prefecturii Miyagi.
Cutremur de 7,3 grade în Japonia
Seismul s-a produs la o adâncime de 36,1 kilometri și a fost resimțit foarte puternic la Tokyo. Un angajat al FIFA, Alex Stone, suprins de cutremur la etajul 50 al unei clădiri, a povestit pe Twitter că "podeaua a sărit efectiv în sus și în jos".
Sat on 50th floor hotel & building still swaying after 2-3mins. Slowing down. Felt one in Toyota Stadium last year but over in 20secs."
În urma cutremurului, prefectura Miyagi din nord-estul Japoniei a fost lovită de un cutremur cu înălțimea de un metru.
Un prezentator al televiziunii de stat NHK le recomandase în prealabil locuitorilor din prefectura Miyagi să se refugieze în zone cu mai înalte.
Reprezentanții companiei Tokyo Electric Power au declarat că centrala nucleară de la Fukushima nu a fost afectată de cutremurul cu magintudine de 7,3.
Replică de 6,2 grade
La 12 minute după cutremurul de 7,2 grade, în aceeași zonă s-a produs o replică cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter. A urmat ulterior o replică de 5,6 grade și câteva replici sub 5 grade.
Scurt istoric al seismelor
În luna aprilie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter s-a produs în regiunea Fukushima din Japonia. Catastrofa a avariat reactoarele centralei nucleare Fukushima, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl, din 1986, şi obligând sute de mii de locuitori să fugă din regiunea sinistrată.
Litoralul nord-estic al insulei Honshu, cea mai importantă a arhipelagului nipon, a fost devastat la 11 martie de un cutremur cu magnitudinea 9 şi de un tsunami imens, care s-au soldat cu peste 23.000 de morţi şi dispăruţi.
Sursa: www.realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu