sâmbătă, 8 decembrie 2012

Decalogul unei campanii eşuate


Campania electorală a fost un eșec pentru noi ca națiune și pentru România ca democrație. Institutul pentru Politici Publice a făcut un decalog al temelor de interes național pe care politicienii le-au evitat în această campanie. Poate pentru că nu aveau soluții pentru ele. Pe locul întâi se află la loc de cinste risipa banului public și modalitățile de stopare a unei hemoragii de peste două miliarde de euro, bani furați anual de o mafie transpartinică, aceeași câștigătoare a licitațiilor publice cu scoruri umflate, indiferent cine se află la guvernare.

În această campanie politicienii nu au vorbit nici despre faptul că 90% dintre localitățile țării nu sunt capabile să se susțină financiar ci sunt susținute de restul de 10%. În loc de soluții pentru un sistem fiscal împovărător ce nu stimulează muncă, în loc de soluții pentru un sistem de pensii ce implicit se îndreaptă spre colaps, politicienii au preferat să vorbească despre creșteri de salarii bugetare și de pensii.
Nu s-a vorbit despre marea fraudă din educație, pentru care cei de la IPP îi consideră responsabili pe profesorii care interesați doar de salvarea propriilor catedre au acoperit minusurile în educație ale elevilor. Atragerea banilor europeni nici nu mai reprezintă o temă de interes, dacă din ei nu se pot face pomeni sociale ci doar afaceri corecte, locuri de muncă cinstite.
Despre sănătate nimeni nu vorbește nimic pentru că nici nu știe nimeni cât ne costă asigurarea unui pachet minim de bază. La sate niciun politician nu are curajul să le spună oamenilor că trebuie să devină fie fermieri, fie angajați la o fermă, nu robi ai unei palme de pământ care nici să trăiască nu-I ajută, nici de foame să moară nu-I lasă.
În fine, cea mai bine evitată temă este bugetul de anul viitor, un an greu pe care statul nu este clar cum îl va trece fără majorări serioase de taxe. Și totuși cineva va trebui să răspundă la aceste întrebări. Dacă nu a făcut-o în campania electorală, o va face după alegeri căci ele sunt aici, sunt reale și de mare actualitate.
Autor: Moise Guran
sursabiziday.ro
          gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu