Israelul a cerut de două ori, în ultimele două luni, permisiunea Iordaniei pentru a lansa un atac împotriva depozitelor siriene de arme chimice, afirmă expertul Jeffrey Goldberg, în revista The Atlantic, conform ziarului israelian Haaretz.
Conform expertului, premierul Benjamin Netanyahu a trimis de două ori reprezentanţi ai Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad) la Amman pentru a se coordona cu omologii iordanieni şi pentru a primi permisiunea statului vecin pentru o astfel de operaţiune.
Însă, conform unor oficiali americani, Iordania pare să fi respins propunerea, explicând Israelului că "nu este momentul potrivit" pentru un astfel de atac.
Israelul poate efectua o astfel de operaţiune şi fără aprobarea Iordaniei, dar Guvernul israelian se teme de consecinţele pe care un astfel de atac le-ar avea pe plan regional.
"Surse din cadrul serviciilor de informaţii mi-au spus că drone israeliene supraveghează frontiera dintre Iordania şi Siria; în plus, arsenalul chimic sirian este supravegheat şi de avioane de recunoaştere americane", afirmă expertul Jeffrey Goldberg.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a lansat luni, la Praga, un "avertisment dur" adresat regimului Bashar al-Assad cu privire la o eventuală utilizare a armelor chimice împotriva poporului său. "Există o linie roşie pentru Statele Unite", a declarat Clinton. "Încă o dată, lansăm un avertisment foarte dur regimului al-Assad, comportamentul său este condamnabil. Acţiunile sale faţă de propriul popor sunt tragice".
Duminică, surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale citate de New York Times au declarat că sunt semnale privind noi activităţi la depozitele de arme chimice din Siria, existând riscul ca serviciile de securitate să utilizeze armamentul neconvenţional împotriva insurgenţilor. "Există anumite indicii că regimul sirian se pregăteşte să utilizeze aceste arme", afirmă un oficial american, sub protecţia anonimatului. Siria a reiterat că nu va utiliza niciodată arme chimice împotriva poporului său, acuzând Statele Unite că susţin reţeaua teroristă Al-Qaida. "Siria reafirmă că nu va utiliza niciodată astfel de arme, chiar dacă le deţine, împotriva poporului său, oricare ar fi circumstanţele", a precizat diplomaţia siriană.
Protestele reprimate violent şi confruntările armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad durează din martie 2011 în Siria, bilanţul victimelor fiind, potrivit unor organizaţii, de peste 42.000 de morţi.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu