Teama ca lumea se va sfârși poate fi întâlnită atât în miturile arhaice, cât și în diferite scenarii teologice sau științifice produse de civilizații evoluate, „ca și cum omenirea ar avea, ascunsă undeva în fondul ei genetic, convingerea că existența sa pe această planetă va avea cândva un sfârșit“. În Transilvania, apropierea unei date „fatidice“ a dus la prima emigrare în America a unui locuitor al zonei.
Ideile lui Kelpius sunt adulate chiar și în prezent
Istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, a explicat pentru PROVINCIANEWS.RO că, de-a lungul timpului, au existat foarte multe predicții care încercau să stabilească data când va avea loc sfârșitul lumii. „Până acum, din fericire pentru toată lumea, nici una dintre acestea nu s-a adeverit”, a remarcat acesta.
Primul emigrant transilvănean în America a fugit de Apocalipsă
În România, istoricul amintitește momentul 1570, ”când adepții mai radicali ai reformei religioase din Transilvania așteptau a doua venire a lui Iisus Hristos, sau momentul 1694, indicat de Johann Heinrich Alstedius ca fiind anul de început al ultimului mileniu înaintea Apocalipsei prognozate pentru 2694”. „Aceste predicții au avut o influență deloc neglijabilă, dacă ne gândim doar la faptul că, în anul fatidic 1694, avem consemnarea primei emigrări în America a unui sas transilvănean, Johannes Kelpius. Acesta a părăsit bătrânul continent, în fruntea unei mici comunități religioase, anume pentru a trăi ultimul mileniu pe un pământ care era considerat unul al făgăduinței”, precizează Sălăgean.
Membrii sectei din America și-au petrecut viața așteptând Apocalipsa
Johannes Kelpius s-a născut sub numele de Johann Kelp în 1673 la Sighișoara, a studiat la Tübingen, Leipzig, Helmstedt înainte de a se înscrie la Universitatea din Altdorf, de lângă Nurnberg, Bavaria. Potrivit wikipedia.ro, în anii studenției a fost atras de pietism, o grupare cu ”idei creștine esoterice sau eretice”. Cu puțin timp înainte de plecarea în America, devine liderul sectei numită de unii „The Contended of the God Loving Soul”, iar de alții „Society of the Woman in the Wilderness” sau „The Mystics of the Wissahickon”, care credeau că lumea se va sfârși în 1694. Ajunseseră la această concluzie pe baza unei interpretări elaborate a unui pasaj dinCartea Apocalipsei, anticipând venirea Împărăţiei Lui Dumnezeu undeva în pustiu în acel an. Kelpius credea că Provincia Pennsylvania secolului al XVII-lea, cunoscută pentru toleranța sa religioasă și aflându-se la marginea pustiului aproape necolonizat, era cel mai bun loc pentru a aștepta venirea anului 1694.Deși așteptatul eveniment nu s-a produs, transilvăneanul a creat acolo o adevărată comunitate care se ruga și aștepta sfârșitul lumii,
Cometa ucigașă, satirizată de Caragiale
Temerile s-au manifestat chiar și în epoca modernă și se pare că au fost provocate chiar de oamenii de știință. Astfel, geologul austriac Rudolf Falb a îngroyit omenirea anunțând o cometă care ar fi urmat să intre în coliziune cu Pământul la 1 noiembrie 1899. ”Vestea a provocat o anumită emoție printre contemporani. Printre cei care s-au referit la acest moment a fost și Ion Luca Caragiale, în schița sa ”Despre cometă – prelegere populară”, în care pedagogul emininke Mariu Chicoș Rostogan, care nu se prezentase la școală pe 1 noiembrie de frica cometei, ajunge în ziua următoare la ”concluziunea aceea, cum că n-avem să ne temem de sfârșitul lumii, carele nu se poate””, spune istoricul. Și anticii au avut spaimele lor despre sfârșitul lumii, manifestate la evrei și în creștinsimul timpuriu, la zoroastrieni, mitologiile nordice și Kali Yuga.
Florentina TĂTAR
Sursa: www.provincianews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu