sâmbătă, 15 decembrie 2012

Muraturile: secrete romanesti pentru tratarea bolilor


Exista numeroase beneficii ale consumului de muraturi, fermentate natural, in saramura. Muraturile se recomanda a fi consumate in anumite afectiuni, precum ulcerul gastric sau constipatia, datorita proprietatilor curative.

Beneficiile pentru sanatate ale muraturilor

Beneficiile muraturilor

Se recomanda consumul muraturilor obtinute prin fermentatie naturala in saramura, in recipiente de lemn sau sticla.
In procesul de fermentatie, in muraturi se acumuleaza acid lactic si se pastreaza vitaminele si mineralele din legume.
Muraturile contin urmatoarele vitamine:
  • Vitamina C
  • Vitamina A
  • Vitamine din complexul B
Muraturile sunt probiotice naturale, continand bacterii benefice (Lactobacili) care restabilesc echilibrul si sanatatea microflorei digestive si cresc imunitatea.
Anumiti compusi continuti in muraturi, in special in varza murata, au proprietati anticancerigene (glucozinolatii) si hepatoprotectoare (sulforafanul).
Muraturile sunt bogate in antioxidanti:
  • Vitamina C
  • Vitamina A
  • Vitamina E
  • Zinc
Muraturile au un continut bogat in fibre, ajutand la detoxifierea colonului si preventia constipatiei.

Beneficiile consumului de muraturi

Consumul de muraturi se recomanda in:


1 Afectiuni digestive

Muraturile au un continut crescut de acid lactic si bacterii “prietenoase”, care imbunatatesc digestia si amelioreaza problemele digestive (ulcere, gastrite, constipatie).
Deasemenea, prin continutul crescut de fibre si antioxidanti, muraturile ajuta la “curatarea” colonului de reziduurile toxice si cancerigene, precum nitrozaminele.


2 Detoxifierea organismului


3 Afectiuni hepatice

Muraturile contin antioxidanti, fibre si substante hepatoprotectoare, ajutand la detoxifierea hepatica.


4 Revitalizarea si remineralizarea organismului

Muraturile contin multe minerale: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, iod.

5 Astm bronsic si alte afectiuni respiratorii (pneumonii)

Enzimele si antioxidantii din muraturi (vitamina C, vitamina A, zinc) au si proprietati imunostimulante, ajutand pe timp de iarna, la combaterea si preventia virozelor si a gripelor.

6 Diabet


7 Afectiuni dermatologice

Muraturile ajuta inclusiv la preventia imbatranirii pielii. Muraturile intarzie aparitia ridurilor prin efectele detoxifiante.


8 Combaterea obezitatii

Muraturile au foarte putine calorii si un continut bogat de fibre, care produc satietate.

9 Dupa cure prelungite cu antibiotice

Muraturile ajuta la refacerea microflorei colonice.

10 Cancer


11 Dislipidemie, ateroscleroza

Prin continutul de fibre, muraturile contribuie la eliminarea excesului de colesterol din tubul digestiv.
Anumiti compusi din varza murata s-au dovedit a reduce concentratia colesterolului “rau”.

12 Surmenaj fizic/intelectual

Muraturile intaresc sistemul nervos si muscular prin continutul lor bogat de vitamine si minerale.

13 Menopauza

Varza murata si-a dovedit beneficiile si in ameliorarea simptomelor legate de menopauza: bufeuri, nervozitate, osteoporoza.

Varza murata

Varza murata contine vitamine, minerale si fermenti cu rol benefic pentru sanatate.
Dintre vitamine, varza murata contine vitamina C si intreg complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9, B12, acid folic).


Dintre minerale, varza murata contine calciu, magneziu, potasiu, zinc, importante pentru a reda vitalitatea organismului.
In procesul de fermentatie, se dezvolta enzime si bacterii “prietenoase” pentru intestin (Lactobacili), care imbunatatesc digestia si scot din tractul digestiv reziduurile si substantele cancerigene.
Varza murata se recomanda pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
  • Ulcer gastric, gastrite
  • Cancer de colon
  • Probleme de tranzit gastro-intestinal (constipatie, diaree, pentru imbunatatirea digestiei); in caz de pirozis (arsuri la stomac), se mananca putina varza murata inainte de fiecare masa.
  • Astm bronsic: se recomanda consumul de salate de varza murata cu ceapa/usturoi.
  • Paradontoza: se consuma varza murata de 5-6 ori pe zi si se fac spalaturi cu zeama de varza (moare) calduta.
  • Acnee : se aplica foi de varza murata pe zonele acneice, zilnic, timp de 1 luna si se tin 30 minute.
  • Febra: se pune varza murata tocata marunt, la nivelul talpilor, se acopera cu o folie de plastic si apoi cu sosete; se tine 30 minute, dupa care se poate relua procedeul cu varza murata proaspata.
  • Hemoroizi : se beau zilnic 100 ml moare (zeama de varza) calduta, inainte de mesele principale si se consuma salata de varza murata sau cruda.
  • Gripa, viroze: compusii din varza murata stimuleaza imunitatea
  • Obezitate

2 Castravetii murati

Castravetii murati contin foarte multe minerale (potasiu, fier, magneziu) , enzime si bacterii benefice (probiotice), care stimuleaza digestia proteinelor si grasimilor, de aceea se recomanda asocierea lor cu mancarurile grase.
Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu