Coreea de Nord a finalizat instalarea unei rachetei cu ajutorul căreia a anunţat că doreşte să lanseze în decembrie un satelit civil, un tir suspectat de către occidentali şi o parte a comunităţii internaţionale că este un test balistic, a anunţat miercuri agenţia sud-coreeană Yonhap, relatează AFP
Cele trei trepte ale rachetei de tip Unha-3 au fost montate în poligonul de la Sohae (nord-vest), de unde a fost efectuat un tir în aprilie 2012, soldat cu un eşec, a adăugat Yonhap, care citează o sursă din cadrul Guvernului sud-coreean. "O parte dintre muncitori au părăsit instalaţia", a declarat această sursă. Potrivit Yonhap, Phenianul urmează să treacă la instalarea unor echipamente, ca de exemplu radare şi camere, după care urmează umplerea rezervoarelor cu carburant.
Coreea de Nord a fost condamnată de către Coreea de Sud şi aliaţii săi, inclusiv Statele Unite, dar şi de către ONU şi Rusia, după ce a anunţat weekendul trecut că intenţionează să procedeze la un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune cu scopul amplasării pe orbită a unui satelit de observare terestră, undeva în perioada 10-22 decembrie.
Acestea apreciază că este vorba despre un nou test de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, în contextul în care regimul stalinist este vizat de multiple sancţiuni internaţionale, după efectuarea a două teste nucleare, în 2006 şi 2009, în urma unor tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune. Secretarul de Stat amaerican Haillary Clinton a îndemnat marţi, la Bruxelles, atât NATO, cât şi Rusia, să exercite presiuni asupra Phenianului, pentru ca să renunţe la proiect. "Statele Unite sunt profund îngrijorate de recentul anunţ al Coreei de Nord potrivit căruia va proceda la un nou tir de rachetă cu rază lungă de acţiune", a declarat Clinton în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO şi Rusiei la Bruxelles, potrivit unui oficial american.
"Îi îndemnăm pe toţi cei care se află aici să ceară Coreei de Nord să îşi respecte obligaţiile, în virtutea (deciziilor) Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat ea. China, un susţinător economic şi singurul aliat al Coreei de Nord, s-a declarat duminică "preocupată" de proiectul nord-coreean, exprimându-şi speranţa ca "părţile vizate să facă un efort să promoveze stabilitatea în Peninsula Coreea". Coreea de Nord afirmă că acest tir are scopuri "paşnice" şi că este vorba despre o misiune de natură ştiinţifică destinată plasării pe orbită a unui satelit civil.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu