Cel mai mare radiotelescop din lume a surprins în imagini cum se formează o nouă planetă. Oamenii de ştiinţă au acum dovezi vizuale care arată acest fenomen.
Cel mai mare radiotelescopul a fost construit pe un platou chilian în Anzi la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, a capturat prima imagine care arată formarea unei noi planete.
Astronomii au prezis de mult că planete gigant formate din gaze, asemenea lui Jupiter, se vor forma prin colectarea de praf și moloz care se formează în jurul unei stele tinere. Oamenii de ştiinţă spun că, acum, au prima dovadă vizuală pentru a susţine acest fenomen, scrie The Independent.
Imaginea publicată în Nature pare să răspundă unor întrebări care au bântuit lumea ştiinţei: cum se poate ca un nou soare să crească acumulând material cosmic când protoplanetele care orbitează sunt ocupate să înghită de la aceeaşi sursă praf cosmic şi gaz, creând astfel goluri în norul care formează noua planetă.
"Acesta a fost un mister, dar acum am descoperit un proces care permite stelelor să crească în ciuda golurilor care se formează", a spus Simon Casassus de la Universitatea Chile in Santiago.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu