Scrâşnind din dinţi, democraţii şi republicanii din Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american) au aprobat pactul fiscal la care au ajuns marţi noapte. Deşi se aflau în al treisprezecelea ceas - depăşiseră deja termenul la care urmau să intre în vigoare automat anumite măsuri pentru evitarea crizei -, parlamentarii au refuzat să ajungă la un compromis şi în ceea ce priveşte micşorarea cheltuielilor publice.
Obama: „Adevărul este că deficitul rămâne prea ridicat”
Oficialii au găsit soluţii doar pentru majorarea impozitelor, însă în ceea ce priveşte tăierea cheltuielilor bugetare nu au făcut altceva decât să amâne termenul de aplicare cu două luni.
Astfel, dincolo de a soluţiona problema datoriei publice şi a deficitului bugetar, congressmenii americani au creat premisele perfecte pentru noi lupte şi dezbateri privind modalitatea de acoperire a „găurilor” din finanţele publice.
„Nu desfaceţi şampania!”
„Înainte de a desface şampania, ţineţi minte că, în minutul în care votul din Camera Reprezentanţilor se încheie, începe numărătoarea inversă până la izbucnirea următoarei crize”, a notat David Rothkopf, preşedinte şi director executiv al companiei de consultaţă Garten Rothkopf, în editorialul său săptămânal din „Foreign Policy”.
Cine plăteşte impozite mai mari
Acordul fiscal presupune ca americanii cu venituri mai mari de 400.000 de dolari să plătească impozite pe venit mai mari. Propunerea iniţială a democraţilor îi viza pe cei care câştigă mai mult de 250.000 de dolari, în timp ce republicanii respingeau orice suprataxă a persoanelor cu venituri ridicate.
De asemenea, şomerii vor beneficia de ajutoare mai ridicate, însă nu la nivelul promis de Barack Obama în timpul cursei pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Americanii vor plăti impozite mai mari şi pentru venituri din capital, dividende şi proprietăţi imobiliare cu o valoare mai mare de cinci milioane de dolari.
Reuşită a lui Barack Obama
Ieşit câştigător din dezbaterea privind măsurile ce trebuie aplicate pentru evitarea crizei fiscale, preşedintele Barack Obama a declarat la scurt timp după prezentarea înţelegerii că aceasta „reprezintă doar un pas”, iar „deficitul SUA rămâne mult prea ridicat”. Aceasta include câteva dintre punctele-cheie ale platformei electorale pe baza căreia Obama a câştigat un nou mandat ca preşedinte al SUA, însă măsurile nu sunt pe cât de ferme şi-ar fi dorit preşedintele democrat.
„Însă adevărul este că deficitul rămâne mult prea ridicat. Cred că există în continuare cheltuieli bugetare care nu sunt necesare, pe care le putem elimina. Astfel vom obţine o reducere şi mai accentuată a deficitului bugetar, atunci când Congresul va decide ce este de făcut în privinţa tăierilor automate de cheltuieli, ce vor intra în vigoare peste două luni”, a declarat preşedintele SUA.
Sursa: adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu