duminică, 6 ianuarie 2013

Fructele Goji


Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m, cu viteza de creştere medie de 0.5m/an la maturitate, în condiţii de creştere optime. Goji înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe. Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine. Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci.

Despre aceasta plantă se vorbeşte de peste 2000 de ani, din timpul dinastiei Tang. Medicina Tradiţională Chinezească o recomnada în boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune, în echilibrul Yin-Yang, etc.


Fructele Goji au fost descoperite și folosite pentru menținerea sănății și încetinirea procesului de îmbătrânire în China, Tibet și India. Datorită efectelor antioxidanților pe care îi conțin fructele Goji, au circulat de-a lungul timpului mai multe legende despre acestea. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care la vârsta de 80 de ani trăiau sănătoși. Se spune că aceasta se datora fructelor Goji care cădeau în fântâna de unde își procurau apa de băut.










În 2002, David Wolfe prin Sunfood Nutrition (www.sunfood.com) introduce fructele Goji pe Internet, prin mâncarea vegană şi sănătoasă pe care o prepară şi promovează. De atunci, aceste fructe au devenit apreciate şi consumate pe întreg globul, fiind numite super-fruct, datorită conţinutului ridicat în nutrienţi.

Compoziţia fructelor Goji uscate (la 100g)

Element Valoare Pondere în norma zilnică
Energie 1461 kJ 17%
Proteine 12,1 g 24%
Carbohidraţi 57,82 g 60%

Grăsimi 0,73 g 1%
Fibre 7,78 g 43%

Ce conţine mai exact această plantă?
- 18 amino acizi care formează un bloc de proteine şi conţin 8 substanţe necesare vieţii, precum izoleucină şi tritofan.
- 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar găsit în mâncare.
- Zeaxantină şi Betacaroten mai mult decât în morcovi, o excelentă sursă de medicament natural pentru vedere
- De 400 de ori mai multă vitamină C decât în portocale!
- Vitaminele B1, B2, B6, B12 şi vitamina E
- 8 polizaharide şi 6 monozaharide
- 5 acizi graşi nesaturaţi, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol şi alţi fitosteroli.
- 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteină, numeroşi pigmenţi fenolici cu acţiune antioxidantă.
- calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată
- potasiu, fructele goji conţin 1,132 mg/100 g = 24% DZR.
- Iod, 9 mg/100g=100% DZR
- Zinc, 2 mg /100g=18%DZR
- Seleniu, 100 g de fructe conţine 50 micrograme=91%DZR
- Riboflavina. 100 g fructe conţine 13 mg=100% DZR
- vitamina C, de la un conţinut de 29 mg/100g=32% DZR la 148 mg/100g=163% DZR (în funcţie de specie).
- beta-caroten: 7 mg/100g
- zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante în zeaxantină. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină.
- polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentând peste 33% din fruct.
O sinteză a efectelor demonstrate ştiinţific a fost publicată în anul 1992, în Jurnalul Universitaţii de Medicină din Beijing; ea pune în evidenţă multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului uman:
- au un efect energizant, ușor constatabil.
- îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină (Zeaxantina joacă un rol cheie în protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii și degradării țesutului, apărute persoanelor cu vârsta peste 65 de ani)
- au un puternic efect antiinflamator(recomandate în artrită, psoriazis).
- au efect anticonstipant.
- întăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor.
- îmbunătățesc circulația sangvină.
- încetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (Se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți).
- antocianozidele sunt antioxidanţi puternici care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei capilare, la îmbunătăţirea structurii colagenului, acţionează împotriva inflamaţiilor, conferă imunitate bacteriană şi virală şi adaptarea sistemului imunitar şi reglarea regimului cardiovascular.
- conţin fitonutrienţi (numite polizaharide şi gliconutrienţi) care inhibă peroxidarea lipidelor.
- cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.
- conţin componente bogate în glutation, printre cei mai eficace antioxidanţi, care ajută celulele corpului uman să funcţioneze optim. Glutationul este peptida care conţine aminoacizii glicina, acid glutamic şi cisteina. Glutationul previne îmbătrânirea precoce, prin efectul său de atenuare a toxinelor care invadează corpul. Nivelul de glutation scade odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariţia bolilor. Aceşti nutrienţi ajută la formarea ţesutului muscular, regenerarea ADN-ului şi contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine.

Sursa: www.fructegoji.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu