Vreti sa vedeti cum functioneaza grupurile de interese private laolalta cu goarnele lor propagandiste din media si cu purtatorii de voce din mediul politic?
Studiati efectele deciziei anuntate de actualul ministru Eugen Nicolaescu de a retrage fondurile PUBLICE (care provin din asigurarile de sanatate de stat) prin care erau platite clinici si spitale PRIVATE si veti obtine fotografia unor monstruoase grupari de tip capusa care sunt bine infipte in ugerul slab al bugetului de stat pentru a face profit PRIVAT cu bani publici.
Sefii spitalelor private au sarit multi coti in sus, infierand “anti-europenismul” deciziei. Alt argument, vezi bine, nu au, asa ca folosesc ce a mers pe plan politic ca vulnerabilitate la adresa actualei guvernari.
O mostra avem in acest articol din Romania Libera: Se reinstaurează monopolul statului în Sănătate? Unii pacienţi, obligaţi să-şi plătească de două ori serviciile medicale
Studiati efectele deciziei anuntate de actualul ministru Eugen Nicolaescu de a retrage fondurile PUBLICE (care provin din asigurarile de sanatate de stat) prin care erau platite clinici si spitale PRIVATE si veti obtine fotografia unor monstruoase grupari de tip capusa care sunt bine infipte in ugerul slab al bugetului de stat pentru a face profit PRIVAT cu bani publici.
Sefii spitalelor private au sarit multi coti in sus, infierand “anti-europenismul” deciziei. Alt argument, vezi bine, nu au, asa ca folosesc ce a mers pe plan politic ca vulnerabilitate la adresa actualei guvernari.
O mostra avem in acest articol din Romania Libera: Se reinstaurează monopolul statului în Sănătate? Unii pacienţi, obligaţi să-şi plătească de două ori serviciile medicale
Sau in Capital: Sergiu Neguț: Măsura anunțată de ministrul Sănătății este ŞOCANTĂ şi îndepărtează România de Europa
Agentii lor de serviciu din media (acoperiti sau nu, in orice caz, cu slujba precisa de propaganda, actionand intotdeauna la ordin si cu agenda, drept prompte si previzibile goarne de campanie si care, eventual, unii dintre ei, sunt… co-interesati de bunul mers al afacerilor private pe bani publici din sanatate), au sarit si mai sus si au inceput un adevarat atac mediatic,campanie dusa dupa regulile deja probate: infierari, puneri la zid, desfiintari, editoriale incinse, updateuri, steagul de lupta ridicat. Unii dintre ei sunt deja “clasici” in domeniu, identificabili aproape oficial drept purtatori de mesaj ai intereselor private din sistemul sanitar: Vlad Mixich de la hotnews, care ne serveste una specifica: De ce ne-a sacrificat ministrul liberal al Sanatatiisi “doctorul” Val Valcu (DCnews – deci si din frontul anti-basist, dar venind de la cineva care… nu pare dezinteresat de afacerile din Sanatate): Propunerea lui Nicolăescu, lovitură tip Emil Boc pentru Victor Ponta.
Alti propagandisti la post: De ce mama e un geniu și ministrul Sănătății nu e(Cristian Ghinea), De la 1 martie, “nasterea la privat” va costa dublu. Multumiti guvernului “liberal”! (unul de la coltzul strazii).
Ce este …socant in acest cor de propagandisti?
Faptul ca sunt revoltati pana la cer si inapoi de masura de a redirectiona banii PUBLICI catre spitalele de stat. Atentie! Sunt aceiasi oameni care au facut propaganda pentru privatizarea sistemului sanitar si a asigurarilor de sanatate publice. Aceiasi care au sustinut varianta Basescu a desfiintarii sistemului sanitar! Falanga doctrinara a “dreptei romanesti”, a “liberalismului”. Dar care dreapta si care liberalism, domnilor? Acela de a trata bogatii pe banii saracului? Liberalism si doctrina de dreapta se numeste sa faci afaceri si profit privat PE BANI PUBLICI?! Nu ati vrut voi piata libera? Ce sa intelegem de aici, ca spitalele acelea private nu s-ar descurca, de fapt, pe piata libera si nu ar mai avea bani sa plateasca agentii de propaganda din media? Daca nu se descurca, atunci piara! Nu asta e logica economiei de piata? Aha, nu va convine cand va afecteaza direct “economia de piata”... De fapt, reactia acestor domni e incredibila, chiar socanta prin tupeul ei. O asemenea vehementa arata ca la mijloc sunt mize mari, la fel de mari ca fondurile din sanatate, si ca presiunea va fi foarte mare pe actualul ministru.
Pe scurt, reactia propagandistilor se rezuma exact la dictonul cu care descriam altadata doctrina basescu: stat minimal pentru cetatean si maximal pentru corporatii/privati.Statul ca instrument de drenare a banului public catre buzunare private. Statul ca rezervor de fonduri pentru profit privat. Statul ca agent comercial pentru companii private. Statul ca spoliator al saracului pentru burta bogatului. Si tot asa.
La acest cor se adauga, de asemenea, si politicieni, cum e Cristian Preda, care spune direct:E straniu că un ministru al Sănătăţii vrea să salveze statul, nu pacientul. Auziti, vrea sa salveze statul! Pacat mai mare nu exista…
Cat despre miza de fond a acestei situatii, o descrie clar Raed Arafat, cel care, de altfel, este, cel mai probabil, artizanul real al acestei decizii:
Spitalele private din cele cateva judete in care functioneaza primesc intre 6 si 17% din sumele alocate prin fondul asigurarilor sociale de sanatate unitatilor sanitare puiblice, acestea din urma tratand cele mai complexe cazuri, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.“Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatatre spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17% merg catre spitalele private. Aceste unitati ar trebui finantate prin asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor sociale de sanatate”, a explicat, duminica, secretarul de stat Raed Arafat.
El a mai spus ca din datele centralizate la Ministerul Sanatatii reiese ca in ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai multi bani decat cele publice din acelasi judet.“Banii, care nu vor mai fi dati spitalelor private, vor fi folositi pentru cresterea finantarii celor 53 de spitale strategice care asigura peste 70% din cele mai grave cazuri medicale din Romania. Astfel, din sumele respective va creste tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei. In plus, vor fi create fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensiva, pentru programele de infarct miocardic si accident vascular cerebral ischemic, dar si pentru programul de trauma. Altfel spus, niciun medic implicat in aceste programe nu va mai avea voie sa ceara bolavului sa-si cumpere din banii lui materiale, medicamente sau altceva”,a adaugat secretarul de stat.Totodata, potrivit lui Raed Arafat, ministrul Sanatatii a hotarat ca prin noul contract cadru sa majoreze la doi lei valoarea punctului pentru medicii de familie si cei din ambulator.“Vrem sa incurajm rezolvarea cazurilor medicale, care nu necesita internare in ambulatoriu. Valoarea punctului in ambulatoriul de specialitate va creste de la 1,2 lei la 2 lei, aproape dublu, fapt care va permite medicilor sa asigure consultatii de calitate in acest sistem, iar in spitale sa ajunga adevaratele cazuri grave”, a adaugat secretarul de stat.Aceeasi analiza a MS mai arata ca majoritatea medicilor din spitalele private au loc de baza de munca spitalele publice. Astfel ca, medicii iau pacientii din spitalul public, il interneaza in privat, dar daca starea pacientului se agraveaza, in readuc in spitalul public pentru tratamentele scumpe, desi si-a incasat onorariul la patricular, a mai spus secretarul de stat.“Vorbim despre masuri reale care reglementeaza cheluirea banilor din fondurile publice de asigurari sociale de sanatate pe spitalele private. Pentru spitalele private, banii trebuie sa vina din asigurari private. Mai mult, persoanele care au abonamente la clincile private, fie prin angajatori, fie direct, nu vor fi afectate. Toate aceste masuri asigura accesul echitabil la ingijiri medicale mai ales al cetatenilor cu probleme grave de sanatate, cazurile complexe, care din lipsa fondurilor, de multe ori erau in situatii dificile”, a adaugat Arafat.Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.
Avand in vedere ca actualul ministru s-a declarat, de principiu, impotriva “legii sanatatii” asa cum a fost ea conceputa de Basescu-Cepoi, e foarte posibil sa vedem, in curand, o remaniere la varf. Interesele “clasei de mijloc” si ale “marilor investitori” sunt prea mari ca lucrurile sa poata continua in directia interesului pacientului roman!
Si inca ceva: fix la un an de la episodul confruntarii Basescu-Arafat care a dus la declansarea demonstratiilor de protest fata de regimul basist, acelasi Arafat face ce face si starneste iar porcul privat din sanatate. Deh, omul chiar vrea sa contribuie la edificarea unui sistem sanitar public eficient! Or, asa ceva, in Romania “de dreapta”, nu trebuie sa existe! De data asta, puii de hiene nesatule care jinduiesc la amaratul de ban public pentru cinicele si oneroasele afaceri private, nu mai au curajul sa il atinga pe doctorul arab, dupa experienta deja istorica din 2012, asa ca il iau la tinta din toate directiile pe ministrul politic Nicolaescu… In orice caz, si la inceputul acestui an, Sanatatea se dovedeste o miza la fel de uriasa, care poate starni aceleasi mari tensiuni sociale.
Sursa: gandeste.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu