marți, 8 ianuarie 2013

STUDIU: Câte planete din Calea Lactee sunt "locuibile"


Astronomii care au analizat datele transmise de observatorul spaţial NASA Kepler au anunţat că una din şase stele din galaxia noastră este orbitată de o planetă de dimensiunea Pământului, în total fiind 17 miliarde de astfel de corpuri cereşti.

Rezultatul a fost indicat în urma unei analize efectuate de mai mulţi cercetători, care au descoperit şi alte 461 de noi planete care ar putea să susţină viaţa. Informaţiile au fost anunţate la cea de-a 221-a întâlnire a Societăţii Astronomice Americane.

De la lansarea sa în 2009, Kepler a privit doar într-o parte a cerului, observând peste 150.000 de stele. Observatorul detectează planetele care se rotesc în jurul stelelor în funcţie de intensitatea luminii pe care acestea o emit.

Rezultatele arată că 17% dintre stele sunt orbitate de planete de dimensiunea Pământului, iar un calcul făcut în acest sens indică faptul că sunt aproximativ 17 miliarde de replici ale Terrei în Caleea Lactee.

Cercetătorii au adăugat 461 de nume pe lista planetelor care ar putea susţine viaţa, acestea fiind situate la distanţa perfectă faţă de stelele pe care le orbitează.

"Cel mai important lucru în acest moment este să perfecţionăm datele statistice. Nu dorim să găsim un nou Pământ, ci o sută de astfel de planete. De aceea am lansat misiunea Kepler", a spus William Borucki, cercetătorul care se ocupă de acest proiect, citat de BBC.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu