Polemicile între cei care susțin că Biblia ne indică ce să mâncăm și cei care afirmă că nu contează durează de multă vreme.
Majoritatea însă spun că sunt reguli alimentare pe care trebuie să le respecți pentru tine, nu neapărat pentru Dumnezeu.
În general, cu toții încercăm să avem o dietă cât mai sănătoasă și echilibrată care sa ne mențină corpul la greutatea ideală. Iar întrebarea ”care este cea mai bună varaintă de nutriție?” nu este nouă deloc. Unii dintre specialiști notează că, ”deși profeții antici precum Moise nu aveau nici o idee despre termenul antioxidant, ei cunoșteau secrete bine păstrate, oferite direct de divinitate”.
Cereale integrale
Primul pe ”lista biblică a superalimentelor” sănătoase pentru organism este grâul. Se pare că cereala pe care o putem găsi nu numai în ”pâinea noastră cea de toate zilele”, este mai sănătoasă atunci când este procesată cât mai puțin posibil. Cercetătorii au concluzionat că o dietă bogată în cereale integrale este extraordinară, deoarece crește nivelul de energie din corp și totodată scade riscul de diabet de tip II, pietre la rinichi și alte probleme de sănătate, mai mult sau mai puțin grave. Produsele din grâu integral conțin peste 30% din doza zilnică de fibre de care organismul uman are nevoie.
Orzul este o altă cereală importantă. Foarte bogat în fibre, este considerat extraordinar pentru sănătatea intestinală și poate să reducă nivelul colesterolului dar și riscul de cancer la colon, diabet de tip II, în special dacă este consumat cu regularitate. Pe listă figurează și smochinele, care conțin un nivel foarte ridicat de potasiu (ajută la controlul tensiunii arteriale). Sunt bogate în fibre dietetice care ajută la scăderea în greutate, și sunt o sursă majoră de calciu, protejând densitatea oaselor. Dacă este să vorbim despre frunzele lor, deşi nu sunt consumate ca atare, sunt prelucrate într-un extract despre care se crede că poate reduce nivelul de insulină al diabeticilor.
Bogaţi în antioxidanţi
Strugurii conţin compuşi nutriţionali denumiţi flavonoide despre care se cunoaşte că pot reduce riscul formării de cheaguri de sânge în organism şi protejează organismul uman de colesterolul “rău”. Bogaţi în antioxidanţi, strugurii oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, mai ales în cazul femeilor. Rodia este un fruct care a fost „adoptat” foarte bine în dietele zilelor noastre. Specialiştii spun că, fiind bogată în antioxidanţi, rodia ne apără de colesterolul “rău” şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în organism. Rodiile pot de asemenea să reduca riscul de cancer la sân şi să domolească simptomele de artrită.
Măslinele şi uleiul extra-virgin de măsline obţinut prin presarea la rece a acestora conţin numeroşi antioxidanţi care reduc nivelul colesterolului negativ din organismul nostru. Măslinele sunt bogate şi în acizi graşi nesaturaţi, în “grăsimi bune”, care diminuează efectele colesterolului “rău” şi “produc” colesterolul benefic pentru om. Conţinând vitamina E, uleiul de masline protejeaza împotriva cancerului la colon, luptă împotriva gastritei şi a altor probleme la stomac. A venit şi rândul mierii, care este la loc de cinste pe „lista alimentelor biblice”. Pe lângă faptul că este un îndulcitor natural, mierea abundă în antioxidanţi şi este considerată a fi o substanţă antivirală, antibacterială şi antifungică.
Nu ar trebui să lipsească
În cartea ”Despre oameni și plante”, specialistul francez Maurice Messegue menționează lamâița, urzica-vie, brusturele mare, mușețelul și pătrunjelul ca ”alimente tămăduitoare din Biblie”.
Specialiștii spun că untul, brânzeturile, lactatele și ouăle nu ar trebui să lipsească din dieta de inspirație biblică, de asemenea apa de izvor, oțetul, vinul, uleiurile vegetale. În ceea ce privește carnea, în special carnea de oaie, de miel sau cea de vânat sunt menționate în textele biblice dar, după cum subliniază tot specialiștii, aici putem vorbi și despre o particularitate a păstoritului în zona tradițională a vechiului ținut sfânt.
Cele mai multe dintre alimentele menționate în Biblie ca bune pentru consum sunt în egală măsură și alimente sănătoase, care merită introduse în dieta noastră.
Sursa: www.evz.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu