Era şaten, avea grupa de sânge 0 şi intoleranţă la lactoză. Conform unui studiu realizat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, Otzi, Omul Gheţurilor, cea mai veche mumie păstrată în gheaţă avea arterele rigidizate, suferind deja de arterioscleroză (din cauza depozitelor de calciu), carii şi risc de boli cardiovasculare!
Găsit în 1991 în Alpi, lângă graniţa dintre Italia şi Austria, Otzi a fost catalogat de către oamenii de ştiinţă drept “un individ activ, departe de a fi obez la cele 50 de kilograme ale sale - măsura 1,60 metri, dar plin de boli”.
În plus, în corpul său au fost descoperite urme ale bacteriei Borrelia, vinovată de apariţia bolii Lyme (transmisă de obicei de căpuşe), cea mai veche dovadă a bolii.
S-a considerat că descoperirea aduce “la lumină” noi potenţiale cauze ale bolilor cardiovasculare, care nu au legătură cu stilul de viaţă modern. Otzi aparţine unei populaţii care a dispărut de pe teritoriul Europei, după cum a menţionat un raport publicat de jurnalul Nature. Indivizii precum Otzi proveneau din Orientul Mijlociu şi dispuneau de aceeaşi moştenire genetică pe care o are populaţia care trăieşte în zilele noastre în Corsica şi în Sardinia.
Când a murit, moarte despre care se crede că a fost violentă, Otzi avea aproximativ 46 de ani. Examinările au scos la iveală faptul că fusese rănit de o săgeată, după care este posibil ca atacatorii să-l fi ucis cu o puternică lovitură de măciucă, drept în faţă. Se crede că ar fi suferit o hemoragie puternică, pierzând mult sânge din cauză că a fost nimerit într-o arteră! Cercetătorii cred că dacă nu ar fi murit aşa, cel mai probabil ar fi murit din cauza bolilor de care suferea.
Sursa: www.evz.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu