In ciuda faptului ca prezenta aluminiului in cantitati excesive in laptele pentru sugari a fost dovedita si demonstrata stiintific inca de la mijlocul anilor 1990, iar companiile producatoare sunt avertizate si foarte constiente de problemele de sanatate pe care le pot cauza, se pare ca, in continuare, laptele praf pentru sugari contine prea mult din acest element neurotoxic.
Inlocuitorii laptelui sunt produse sofisticate ce asigura hrana nou-nascutilor si a sugarilor de cativa ani. Dr Weintraub si echipa sa au fost printre primii oameni de
stiinta care au investigat prezenta cantitatii toxice de aluminiu in laptele praf pentru sugari din comert in 1986. Au descoperit ca laptele praf avea de 150 ori mai mult aluminiu decat laptele de proaspat de mama, apa de baut sau laptele de vaca pasteurizat. Problema cu aluminiul este ca se acumuleaza in oase si tesuturi neuronale. Desi nu exista studii clinice care au analizat impactul acumularii excesive a aluminiului la sugarii sanatosi, studii preliminare arata ca aluminiul poate cauza un stres oxidativ semnificativ in creierul soarecilor nou-nascuti compromitand in acelasi timp apararea antioxidanta a celulelor.
In publicatia oficiala Academia Americana a Medicilor Pediatri (1996), gasim descrierea catorva cazuri de copii ce au suferit de intoxicatie cu aluminiu, strans asociata cu dezvoltari ulterioare de encefalita, care duce la degenerarea progresiva a functiilor creierului si anomalii ale oaselor, in special osteomalacia, care duce la oase moi si flexibile. Expunerea prea mare la aluminiu combinata cu proasta functionare a plamanilor sunt factorii cei mai importanti ce determina in ce masura cantitatile toxice de aluminiu se acumuleaza in tesuturile corpului. Autoritatile din domeniu au stabilit ca nou-nascutii pot tolera pana la cinci micrograme de aluminiu pe kilogram de greutate pe zi.
Chiar daca acceptam aceasta limita ca legitima, un studiu interesant publicat in Jurnalul de Gastroenterologie si Nutritie Pediatrica a descoperit ca in medie, bebelusii prematuri primesc de trei ori mai mult aluminiu decat permite aceasta limita de siguranta arbitrara.
Si totusi e prea mult aluminiu
Reluand analiza acestui subiect extrem de important legat de sanatatea copiilor, Profesorul Chris Exley, de la Universitatea din Keele, UK, a testat in 2010 cantitatea de aluminiu continuta de cateva marci de lapte gata facut si lapte praf. In mod suprinzator, mostrele analizate, in special cele gata facute, erau pline de aluminiu, avand un continut de cateva ori mai mare decat cel permis in apa de baut. Conform studiului maxima concentratie testata a fost de 700 micrograme pe litru, gasita intr-un produs de lapte destinat nou-nascutilor prematuri. Pe ansamblu, toate marcile testate din comert aveau un continut alarmant de aluminiu (200-700 micrograme/l) rezultand in ingerarea a pana la 600 micrograme de aluminiu zilnic. Profesorul Exley mentioneaza in raport ca laptele praf contine de 40 ori mai mult aluminiu decat laptele de mama; aceste cantitati fac ca aceste produse sa nu fie adecvate nici pentru consumul uman, nicidecum ca hrana pentru nou-nascuti. Desi sursele acestei contaminari constante sunt greu de gasit, o mare parte din raspundere o poarta firmele producatoare. In baza acestor date, parintii ar trebui sa fie foarte constienti de potentialul pericol al hranirii bebelusilor sau copiilor mici cu lapte praf din comert.
Sursele acestui acest articol includ:
http://adc.bmj.com/content/61/9/914.full.pdf+html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479688
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807425
http://pediatrics.aappublications.org/content/97/3/413.full.pdf
http://www.naturalnews.com/038220_aluminum_infant_formulas_toxicity.html#ixzz2MIUT4ecM - aluminiu
http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu