SIDA reprezintă pentru majoritatea oamenilor o boală incurabilă. Însă, o fetiță din Mississippi, născută cu HIV, a fost tratată cu succes, arată un articol Wall Street Journal.
La doi ani și jumătate de la nașterea cu această boală și administrarea multor tratamente agresive, copilul s-a vindecat. Cazul este cu atât mai spectaculos, cu cât în lume s-a mai înregistrat un singur caz de vindecare completă a acestei maladii. Un bărbat adult a fost tratat cu succes, la Berlin, în anul 2007.
Cazul vindecării copilului oferă speranțe pentru părinții miilor de bebeluși născuți anual cu virusul HIV.
Noul caz a fost descoperit după ce mama bebeluşului a încetat administrarea tratamentului, iar doctorii au realizat că virusul nu mai putea fi detectat. Tratamentul virusului HIV se face cu medicamente administrate tot restul vieții, acestea fiind menite de a prelungi viața celui infectat și ușurarea bolii. Virusul se transmite de la mama la făt în timpul sarcinii, prin intermediul placentei, apoi prin lapte, în timpul alăptării.
Doctorul care l-a salvat pe bebeluș a decis administrarea unui tratament antiretroviral agresiv, după numai 31 de ore de la naștere. Oamenii de știință cred că promptitudinea administrării tratamentului a împiedicat formarea „rezervoarelor virale” care găzduiesc virusul. Aceste rezervoare reprezintă cel mai greu obstacol în încercarea oamenilor de ştiinţă de a dezvolta un leac pentru SIDA, deoarece medicamentele pot opri virusul HIV din a se reproduce, însă acesta continuă să existe în aceste rezervoare, pregătit să revină în cazul încetării tratamentului.
„Este ceva nemaiîntâlnit; de regulă, când cineva renunţă la tratament, efectele devin vizibile în câteva săptămâni”, a spus Deborah Persaud, doctor pediatru şi specialist în SIDA în cadrul Johns Hopkins Children's Center şi totodată autorul principal al cercetării ce descrie vindecarea miraculoasă.
După 29 de zile de tratament, nivelurile virale au scăzut treptat în corpul bebelușului, iar până la 18 luni a fost dus lunar la control, iar prezența virusului HIV nu a mai putut fi dovedită. După cele 18 luni, mama nu a mai venit la control cu fetița, iar după ce medicul a alertat autoritățile, ea a revenit la clinică. Deși nu mai fusese tratată de cinci luni, fetița nu prezenta virusul în organism. Doctorul chiar a crezut că a tratat vreme de un an un bebeluș sănătos, dar arhivele arătau că aceasta chiar se născuse bolnavă. Deşi testele au detectat uneori un „semnal” al virusului, toate analizele de laborator „confirmă că este vorba despre o «vindecare funcţională», adică virusul nu a revenit şi nu putem detecta vreo activitate virală în acest copil”, a concluzionat doctorul Persaud.
Riscul ca o mamă infectată să transmită virusul către bebeluş în timpul sarcinii, al naşterii şi al alăptării variază de la 15% la 45%, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Tratamentul cu medicamente antriretrovirale în timpul sarcinii şi al naşterii reduce riscul la doar 2%. Cu toate acestea, se estimează că 300.000-400.000 de bebeluşi se nasc anual purtând virusul HIV, 90% dintre aceştia trăind în ţările din Africa sub-sahariană.
Cercetătorii subliniază că este vorba despre un singur pacient, iar descoperirea nu pare să aibă o relevanţă pentru persoanele care au luat virusul HIV ca adulţi sau ca adolescenţi şi care sunt diagnosticate la o perioadă lungă după infecţie.
Oamenii de ştiinţă afirmă însă că este posibil ca cercetările ulterioare să confirme că tratamentul administrat foarte devreme poate vindeca bebeluşii de HIV, ceea ce ar duce la transformarea regimului de tratament pentru nou-născuţii infectaţi cu acest virus.
Sursa: ro.stiri.yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu