A fi la dieta nu inseamna in mod obligatoriu faptul ca vrem sa scapam de cateva kilograme ce sunt in plus. Sunt persoane care sunt nevoite sa tina o diata pentru ca sufera de o anumita afectiune, si ameliorarea starii de sanatate presupune respectarea unui anumit regim alimentar. O a doua cauza poate fi intoleranta sau alergia pe care o manifesta fata de anumite alimente.
Glutenul, proteina din cereale
Este aici cazul glutenului, o proteina care se gaseste in boabe de grau, ovaz sau secara, materia prima a unor produse pe care cei mai multi dintre noi le consuma zilnic: paine, paste, produse de panificatie, in general cele pe baza de faina dar nu numai.
Glutenul este ca si multe alte proteine, grasimi si zaharuri, important in buna functionare a organismului uman. Pe de alta parte glutenul este si cel ce confera mai mult gust alimentelor si face aluatul preparat din faina ce il contine sa fie mult mai elastic.
Intoleranta la gluten
Dar, pentru unii, aceasta simpla proteina poate deveni un dusman ce le pune viata in pericol. Este vorba despre cei care au dezvoltat intoleranta la gluten. Predispozitia la aceasta reactie din parte organismului este una genetica si, daca nu este identificata la timp, poate duce la cancer gastro-intestinal. De asemenea, persoanele care nu tolereaza glutenul pot avea si mari carente de calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B.
Dieta fara gluten – o necesitate
Singura solutie pentru aceste persoane este evident dieta fara gluten. De cele mai multe ori nu este suficienta doar aceasta masura, medicii prescriind si anumite medicamente. Unele dintre ele sunt suplimente nutritive pentru ca dezvoltarea fizica si psihica sa nu aiba de suferit.
Dieta fara gluten presupune eliminarea din mesele zilnice a unei game destul de mare alimente. Pe aceasta lista se afla: painea si derivate ale acesteia, prajiturile, placinta, bomboanele, supele instant, cerealele, berea, cipsurile, legume conservate in sosuri (glutenul este folosit la ingrosarea acestor sosuri). Multe dintre produsele de pe piata contin gluten chiar daca nu ne-am astepta la acest lucru.
Sunt spre exemplu multe sosuri pentru salate, ketchup sau dulciuri precum ciocolata care au in componenta lor aceasta proteina. Inainte de a cumpara alimentul respectiv, este necesar sa fie verificat ambalajul: eticheta va contine mesajul: “acest produs nu contine gluten” sau “atentie acest produs contine gluten”.
In dieta fara gluten sunt permise produse din faina de porumb, cum ar fi paste, biscuiti, soia, malai, orez, ouale, toate produsele lactate, carne, peste, fructe si legume neprocesate, alune si seminte in stare naturala, fasole. Aceste ultime produse se recomanda a fi consumate natural, evitandu-le pe cele ambalate, in ele putand fi adaugat gluten fie in mod voit, pentru gust, fie in mod accidental.
Dieta fara gluten nu trebuie considerata ca fiind si o buna metoda de a slabi pentru ca ne face sa scoatem din alimentatie multe alimente bogate in vitamine si nutrienti. Nu este recomandata decat celor care sufera de intoleranta la gluten. Eliminarea totala a produselor produce dezechilibru in organism.
In ajutorul celor care sufera de intoleranta la gluten, au aparut multe branduri/producatori care pun la dispozitia consumatorilor faina fara gluten dar si o gama de alte produse (paste si prajituri). Un numar din ce in ce mai mare de persoane sunt diagnosticate cu aceasta afectiune, avand in vedere faptul ca metodele medicale de investigare au avansat. Din pacate multi dintre cei diagnosticati sunt copii, intoleranta la gluten afectand grav dezvoltarea lor fizica.
Sursa: www.pro-sanatate.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu