vineri, 1 martie 2013

Gata pentru o detoxifiere de primavara?


In ultima vreme timpul alearga din ce in ce mai repede. Si dupa o iarna mai blanda decat ne asteptam , iata ca intram iarasi in primavaraPrimavara este un anotimp special, este perioada anului in care viata renaste si in care speranta si optimismul ne cuprind si ne ghideaza.
In mod normal, luna martie ar trebui sa fie prima luna a noului an asa cum este de fapt in
primavara ficat
calendarele antice si orientale. Pana si calendarul gregorian, dupa care functioneaza lumea moderna, tradeaza acest fapt. Astfel daca ne gandim la luna septembrie , aceasta ar trebui sa fie luna a saptea dupa denumirea sa. Octombrie ar trebui sa fie a opta, noiembrie a noua, decembrie a zecea, ianuarie a unsprezecea, februarie a doisprezecea si normal martie prima.

Daca ne luam dupa medicina traditional chineza, fiecare anotimp se coordoneaza cu un organ specific iar primavara se face ca se coordoneaza cu ficatul.  Daca acest organ intra in dezechilibru, furia, iritarea, depresia si nervozitatea pot sa-si faca aparitia. In vreme ce plantele noi incep sa infloreasca, ficatul are nevoie mare de a fi iubit si ingrijit pentru a scapa de “greutatea” provocata de iarna.
Remediile naturale si stilul de viata sanatos sunt solutii complementare foarte bune pentru acest proces. Retineti ca atunci cand ficatul este nederanjat, ne putem lansa in noul an de viata cu multa energie si multa placere de viata.

Legatura dintre primavara, cresterea viguroasa si manie

Vi s-a intamplat sa va simtiti in mod neobisnuit de iritat si „infierbantat” atunci cand incepe primavara? Prin puterea observatiei , medicina traditionala chinezeasca a descoperit faptul ca ficatul poate declansa sentimente emotionale intense precum : manie, resentimente, irascibilitate sau furie sau depresie.
De vreme ce primavara este in mod exceptional yang (expansiva, care creste si se misca inainte) in calitate, ficatul se poate dezechilibra intr-un astfel de anotimp plin de crestere vie. La toate acestea daca adaugam efectele unei ierni greoaie, acest organ vital poate fi cu totul compromis. Bineinteles insa ca daca suntem atenti la toate aceste nevoi specifice ale ficatului, putem tranzitiona in mod frumos intr-un inceput nou, energetic, sanatos si plin de viata, incarcat de optimism, gratie si stare de bine..

Secretul din spatele unui ficat multumit.

Dupa mancarea grea, bogata si densa a iernii, primavara este momentul de a ne simti usurati. Ganditi verde pentru un ficat fericit.  Papadie, telina, menta, marar, salata, kale, stevie, spanac, urzici, leustean si alte bunatati ale primaverii. Nasturelul, algele de mare sau ceapa de primavara sunt de asemenea bune in a ajuta ficatul sa opereze lin si eficient. Superalimentele precum, blue-green algae, chlorella, spirulina si germenii sau iarba de grau, ovaz, lucerna si altele ar trebui sa joace un rol important de asemenea in dieta voastra.
Ouale, carnea si lactatele trebuie evitate, nu intamplator este faptul ca multe religii ale lumii au posturi in aceasta perioada.
Consumati mai multe alimente crude sau usor aburite, nuci si seminte inmuiate  sau avocado. Sucul proaspat de legume (in special sfecla) si de fructe este un mod excelent de a curata ficatul si de a mentine sistemul in forma maxima. Pentru un boost eficient folositi extract sau pulbere de armurariu. Apa cu lamaie si in special lichidele multe sunt deosebit de benefice.
Daca nu ati beneficiat de oportunitatea de a va odihni si a va reincarca in timpul iernii, ficatul va avea nevoie de mai mult timp sa se adapteze la mediul primaverii. Va fi nevoie de ajutor suplimentar pentru a se realiza echilibrul. Exercitii precum meditatia, rugaciunea, yoga, practicarea recunostintei si a generozitatii sunt cu siguranta metode foarte bune de ajutor –  intelegem din nou legatura cu postul religios si cu aceasta perioada magnifica.
In acelasi timp rasul, joaca, creativitatea si timpul petrecut in natura sunt de asemenea minunate pentru sanatatea ficatului si pentru reducerea stresului.
In cele din urma avem de ales in timpul acestei perioade de transformare . Putem sa ne lasam prada iritarii si nervozitatii sau putem opta pentru calea de echilibrare si liniste spre sanatate.
Atunci cand in mod activ linistim si vindecam ficatul, in special in timpul primaverii, putem cultiva o dinamica plina de caldura in interactiunile noastre, o energie care sa ne reinvie si sa ne umple de putere si de bucuria vietii care sa ne ajunga un an intreg.
Surse pentru acest articol includ:
http://viataverdeviu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu