© Colaj: Vocea Rusiei
|
Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă a publicat un raport îngrijorător. În el se menţioenază că temperatura în regiunea Arcticii va creşte cu 7 grade până la sfârşitul secolului al XXI-lea. Asta înseamnă că vor începe să se topească gheţarii, se va ridica nivelul oceanului planetar şi în zona inundaţiilor vor nimeri insulele şi zonele de coastă ale multor ţări.
Însă, omenirea este ameninţată nu numai de inundaţii, va creşte numărul catastrofelor tehnologice şi naturale.
Experţii ne sperie de mulţi ani cu consecinţele catastrofale ale schimbării climei Pământului. Şi din păcate, unele previziuni se adeveresc. Au loc tot mai multe fenomene naturale anormale, a menţionat coordonatorul programului „Clima şi energia” a World Wildlife Fund (WWF) în Rusia, Aleksei Kokorin.
„Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă şi toate agenţiile similare din alte ţări, întotdeauna ne sperie. Însă, faptul că temperatura din Arctica va creşte cu 7 grade până la sfârşitul secolului este o predicţie medie, ponderată. În ce priveşte temperatura medie şi alţi parametrii, schimbarea climei în Arctica va fi mult mai puternică decât în tropice. S-ar părea că nu este o diferenţă prea mare – minus 45 sau minus 30. Dar, problema nu constă în temperatură, ci în numărul de fenomene meteorologice anormale”.
Nimeni nu este asigurat împotriva anomaliilor naturale. Oamenii de ştiinţă consideră că ele se vor produce mult mai des cu cât ne vom îndepărta de ecuator şi ne vom apropia de poli.
Dezechilibrul climei şi creşterea temperaturii ameninţă nu numai cu un număr tot mai mare de anomalii naturale. Se schimbă habitatele animalelor şi plantelor, a declarat Aleksei Kokorin.
„Leii din Africa nu vor veni în Rusia. Dar vor veni encefalita de căpuşe sau gândacii de scoarţă. La noi apar tot mai mulţi asemenea dăunători. Talpa ursului cu care ne-am obişnuit la Moscova se îndreaptă în nord în Karelia şi regiunea Murmansk”.
Dar, ne vom confrunta cu probleme nu numai pe uscat, ci şi în apă, a declarat Viaceslav Dubinin, profesor la Facultatea de Biologie a Universităţii de Stat din Moscova.
„Există, de asemenea, probleme cu fauna marină, cu meduzele care vin în nord după plancton. Şi deci apar probleme în ce priveşte hrana peştilor, sunt pe cale de dispariţie specii native şi ele sunt înlocuite cu nou-veniţi din apele sudice”.
Unul dintre cele mai recente exemple care i-a îngrijorat pe oamenii de ştiinţă: în Marea Adriatică a fost prins unul din cei mai otrăvitori peşti din lume – fugu. Habitatul lui sunt apele calde din Oceanul Pacific. Fugu conţine o doză letală de tetrodotoxin. Un singur peşte are o cantitate de otravă suficientă pentru a ucide 50 de oameni.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu